Pompoen- courgettesoep

De dag na Halloween arriveerden wij in Amerika en namen vanuit New York een auto waarmee we New England gingen verkennen. Pompoenen sierden de veranda's en trappen van de veelal houten huizen. In de prachtige herfstbomen hingen spookjes van tule. Ook bij het eten zagen we pompoen in vele gedaanten. Na een bezoek aan het Norman Rockwell museum in Stockbridge at ik in de plaatselijke Inn deze fluweelzachte, lichtzoete pompoensoep.

Voor zes tot acht personen: 1 kilo pompoen (500-600 gram pompoenvruchtvlees 1 winterwortel (150 gram) 2 aardappelen (300 gram) 1 ui 25 gram boter 1 liter bouillon (eventueel van 2 tabletten) 2 theelepels geraspte of fijngesneden gemberwortel 2 theelepels ketoembar (koriander) 1 theelepel djinten (komijn) 1 courgette (300 gram) zout, peper eventueel 4-5 eetlepels room Schil de pompoen, verwijder het binnenste deel met de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. (Vindt u het schillen een moeilijk karwei, leg de gehalveerde pompoen dan 1 uur in de oven op 175 graden Celsius, lepel daarna het vruchtvlees uit de schil en pureer het). Schil de wortel en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Pel en snipper de ui. Smelt de boter en bak de stukjes pompoen, wortel en ui gedurende 5 minuten. Voeg gember, ketoembar, djinten, bouillon en aardappelen toe en laat de soep zachtjes 20 minuten koken. Snijd de courgette in kleine blokjes en kook ze de laatste 6 minuten in de soep gaar. Pureer de soep, verdun indien gewenst met wat water en voeg naar smaak zout en peper toe. Roer vlak voor het serveren de room erdoor en serveer de soep gloeiend heet.

    • Annelène van Eijndhoven