Pennzoil sluit fabriek in Zaandam

De Amerikaanse smeerolie-onderneming Pennzoil sluit zijn fabriek in Zaandam en verplaatst de produktie naar de Pennzoilfabriek in Barcelona. De reden is onder meer dat Pennzoil in Spanje goedkoper kan produceren. Er is ontslag aangezegd voor 35 van de 44 werknemers in Zaandam.

De vestiging Zaandam is een “mengfabriek”, waar diverse soorten smeeroliën worden vervaardigd voor de auto-industrie, voor commerciële doeleinden en voor industriële toepassing.

Pennzoil Zaandam is al jaren flink verliesgevend, zo deelt Pennzoil mee. De produktiecapaciteit bedraagt ongeveer 24 miljoen liter per jaar, maar de benuttingsgraad ligt even boven de 50 procent. De loonkosten in de fabriek in Barcelona bedragen ongeveer 60 procent van die welke in Zaandam worden betaald.

Pennzoil heeft een omzet van in totaal meer dan 2,5 miljard dollar (ruim 4 miljard gulden). Bij de onderneming werken 10.000 mensen.