Mogelijk oplossing begroting VS

WASHINGTON, 12 DEC. Het CBO, het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres, heeft nieuwe ramingen van de Amerikaanse economie opgesteld die het verschil in de bezuinigingsplannen van president Clinton en die van het Congres een stuk kleiner maakt. De president heeft al maanden een conflict met de volksvertegenwoordiging over de manier om de begroting sluitend te maken. Clinton vindt dat het Congres, gedomineerd door de Republikeinen, veel te veel wil bezuinigen, vooral op de gezondheidszorg. De nieuwe ramingen, die gisteren bekend werden, verkleinen de kloof in de verschillende voorstellen, die 400 miljard dollar bedroeg, met ongeveer 135 miljard dollar. Dat komt doordat het Congres nu meer economische groei en lagere rente voorziet dan in zijn ramingen van augustus. Komen die ramingen uit, dan ontvangt de overheid meer belastingen en hoeft er minder aan rente te worden betaald dan eerder was voorzien. Deze week moeten Congres en Clinton weer om de tafel om het eens te worden over de bezuinigingen. Aan de voorstellen is ook een plan gekoppeld om de tijdelijke financiering van de overheidsdiensten te verlengen. Die financiering loopt vrijdag af en als er voor die tijd geen overeenstemming is, bestaat de mogelijkheid dat de rijksoverheid weer tijdelijk dicht moet. Dat gebeurde in november ook al. (Reuter)