Eper incestslachtoffer heft eigen stichting op

ZOETERMEER, 12 DEC. De Stichting Vraagbaak is opgeheven. De stichting hield zich sinds medio vorig jaar bezig met de opvang en begeleiding van slachtoffers van incest. Drijvende kracht achter de instelling was de 27-jarige Jolanda van Baak, zelf hoofdrolspeelster in de zaak die bekend werd als de Eper incestzaak.

Waarom de Stichting Vraagbaak is opgeheven, is nog niet duidelijk. Noch de stichting, noch voorzitter Jolanda zijn telefonisch bereikbaar. Door middel van een antwoordapparaat laat de voorzitter weten dat de stichting “op dit moment haar deuren zal sluiten.” “Helaas kunnen wij u niet verder van dienst zijn. We vragen wel daarvoor uw begrip”, aldus de boodschap.

A. Lap, die enkele maanden nauw betrokken geweest is bij de stichting, kijkt er niet van op dat Vraagbaak de geest heeft gegeven. “Vanaf het begin was het een groot wespennest met veel onderlinge haat en nijd. Al enige tijd heb ik geen enkele bemoeienis met Vraagbaak meer, maar het verrast me niet dat de stichting is opgeheven. Het onderlinge wantrouwen was erg groot. Erg jammer, want de doelstellingen waren goed. Het was zo'n beetje de enige plek waar slachtoffers van incest met al hun vragen en problemen terecht konden. De andere hulpinstellingen falen in dat opzicht hopeloos.”

Ook Joke Bonhof uit Zwartsluis, die in haar woonplaats het Steunpunt voor incestslachtoffers leidt, heeft geen idee waarom Jolanda er mee opgehouden is. “Ik krijg wel slachtoffers aan de telefoon die zich nu tot mij richten omdat zij opeens geen gehoor meer krijgen bij Jolanda. Zij vragen zich vooral af of het geplande kerstfeest wel of niet zal doorgaan.”

Vorig jaar werkten Jolanda en Joke samen aan een zwartboek waarin brieven van incestslachtoffers, steunbetuigingen en een aantal stellingen zouden worden opgenomen. Het boek zou aan minister Sorgdrager (justitie) worden aangeboden om de aandacht te vestigen op het onrecht dat volgens hen de slachtoffers wordt aangedaan. De samenwerking tussen beiden duurde niet lang. Ruzie dreef hen uit elkaar.