Directie neemt Avio-Diepen van Fokker over

ROTTERDAM, 12 DEC. Vliegtuigenfabriek Fokker verkoopt haar dochteronderneming Avio-Diepen. De directie van de dochtermaatschappij neemt de onderneming over. Directeur Van Campen van Avio-Diepen verwacht dat de verzelfstandiging betere toekomstmogelijheden biedt.

Avio-Diepen heeft een omzet van ongeveer 25 miljoen dollar per jaar en heeft 40 werknemers in dienst. Het bedrijf zal, volgens Van Campen, los van Fokker beter presteren omdat voor de markt duidelijker wordt dat Avio-Diepen niet alleen reserve-onderdelen levert aan moedermaatschappij Fokker. Volgens directeur Van Campen werd dit voorheen wel gedacht op de markt. “Ons verkoopvolume aan Fokker is de afgelopen jaren relatief kleiner geworden. Vroeger bestond meer dan de helft van de omzet uit de levering van onderdelen aan dat bedrijf. Dat is nu nog maar 10 procent.”

Avio-Diepen levert reserve-onderdelen voor luchtvaartmaatschappijen en onderhoudswerkplaatsen. Daarnaast introduceert het nieuwe produkten bij civiele en militaire vliegtuigfabrikanten en systeemhuizen in Europa. In de distributie van nieuwe onderdelen voor Amerikaanse vliegtuigen ziet de directie strategische groeikansen. De belangrijkste klanten van Avio-Diepen zijn momententeel Britisch Airways, Lufthansa, KLM, Air France, Delta Airlines, Aviall Caledonian Engine Services, Thai Airways en Airbus Industrie.

De verzelfstandiging heeft volgens Van Campen geen gevolgen voor het personeel. “Wij hebben thans 40 medewerkers en dat aantal zal op korte termijn niet worden verminderd of uitgebreid. Op langere termijn behoort groei echter tot de mogelijkheden.”

Naast het hoofdkantoor op de Fokker-lokatie Ypenburg heeft de maatschappij verkoopkantoren en magazijnen in Engeland, de Verenigde Staten en Hongkong. In verband met de sluiting van de Fokker-lokatie op het oude vliegveld zal Avio-Diepen op termijn naar een nieuwe huisvesting moeten uitzien. Van Campen gaat ervan uit dat het bedrijf in de naaste omgeving van Ypenburg wordt gevestigd.