'Cultuuromslag' geëist bij Siemens Nixdorf

ZOETERMEER, 12 DEC. Gerhard Schulmeyer, de 57-jarige topman van het computerbedrijf Siemens Nixdorf, heeft aan één dag Nederland genoeg om zijn belangrijkste klanten te ontmoeten, zijn personeel een noodzakelijke 'cultuuromslag' in te prenten en tussendoor de pers te woord te staan.

Als beslissende factor voor het succes van Silicon Valley roemt Schulmeyer de ambitie van de Amerikaanse werknemers. In de VS is de wens om via innovatie de top van de ladder te bereiken volop aanwezig, terwijl in Europa het gelijkheidsdenken troef is en de noodzakelijke beslissingen verwacht worden van hogerhand, aldus Schulmeyer.

De ondernemers in Europa hebben het volgens hem te druk met het vraagstuk van de werkgelegenheid en stellen zich minder dan hun Amerikaanse collega's op als echte entrepeneurs, als veroveraars van nieuwe markten. Maar dat laatste is volgens Schulmeyer wel nodig om te overleven.

Vijf jaar na de fusie van Siemens en Nixdorf is het bedrijf weer uit de rode cijfers. Het aantal personeelsleden is in die tijd teruggebracht van 52.000 naar 37.000 en het einde van de inkrimping is nog niet in zicht.

Siemens Nixdorf staat nog voor de opdracht om bij de snel dalende prijzen in de computerindustrie de efficiëntie verder te verhogen. Dit betekent dat er ook dit jaar nog eens duizend werknemers het bedrijf zullen verlaten.

De vergelijking met de operatie Centurion bij Philips dringt zich op. “Daar weet ik niets van”, aldus Schulmeyer. “Mijn ervaring ligt in de Verenigde Staten.” Hij zit pas anderhalf jaar bij Siemens Nixdorf, daarvoor werkte hij bij Motorola en ABB.

In Nederland is het leed inmiddels geleden. Telden Siemens en Nixdorf in ons land vijf jaar geleden samen een kleine zevenhonderd werknemers, het gefuseerde bedrijf met de hoofdvestiging in Zoetermeer en een belangrijke vestiging in Vianen telt er nu circa 450. In Nederland groeide de omzet vorig jaar met 11 procent naar 228 miljoen gulden en inmiddels is weer sprake van groei van het aantal personeelsleden. (ANP)