Canada: toch verbod tabaksreclame

OTTAWA, 12 DEC. De Canadese regering heeft plannen voor een volledig verbod op tabaksreclame. Minister van gezondheid Diane Marleau kondigde dat gisterenaan, ondanks het feit dat het hooggerechtshof in september nog een zes jaar oude wet tegen tabaksreclame van tafel veegde. De minister noemde tabaksprodukten verslavend, gevaarlijk en dodelijk. “We moeten jonge Canadezen beschermen tegen prikkels om te gaan roken.” Zij wil reclame weren uit kranten, tijdschriften, op radio en televisie en in verkooppunten. Ook reclame-uitingen waarin beroemdheden of sportlieden opdraven, en het sponsoren van culturele en andere manifestaties door sigarettenfabrikanten wil zij aan banden leggen. Ook de verpakking moet worden aangepast. Bovendien wil de minister geen sigarettenautomaten meer in openbare gelegenheden en verkoop per post van tabakswaren verbieden. Er moet een einde komen aan misleidende en onjuiste tekst op pakjes sigaretten. Het hooggerechtshof veroordeelde het oude verbod, omdat het haaks stond op de vrijheid van meningsuiting. De sigarettenindustrie was verheugd, maar zei dat zij eerst met de regering wil praten over een gedragscode voordat zij weer advertenties zou plaatsen. (AFP, KRF)