Burgemeesters mogen drugspanden sluiten

DEN HAAG, 12 DEC. Burgemeesters moeten de bevoegdheid krijgen drugspanden te sluiten. Dat staat in een initiatiefwetsontwerp van VVD en PvdA.

De Kamerleden Korthals en Van Heemst dienden het ontwerp gisteren in bij de Tweede Kamer. Hiermee kan de bestrijding van de drugsoverlast aanzienlijk sneller en effectiever worden, zo menen zij.

Het kabinet is bezig met een vergelijkbaar wetsvoorstel. Maar de twee regeringsfracties komen met hun eigen plan omdat zij de regering te traag vinden met de aanpak van de drugsoverlast in de probleemwijken van steden.

De groeiende problemen rond drugspanden in vooral de oude wijken van Rotterdam en Amsterdam, zijn de twee Rotterdamse Kamerleden al jaren een doorn in het oog. Zij kwamen tot de conclusie dat er onvoldoende wettelijke mogelijkheden bestaan om de overlast die de bewoners ondervinden, te bestrijden. De ontruiming en sluiting van een pand waarin verdovende middelen worden verhandeld of gebruikt stuit op veel procedurele en wettelijke tekortkomingen. De Raad van State bepaalde bovendien enkele maanden geleden, naar aanleiding van de sluiting van een pand in Venlo, dat dergelijk optreden van de overheid in strijd is met de grondwet zolang er geen wettelijke regeling bestaat.

Met de 'Wet Victor', genoemd naar de schoonveegacties van de Rotterdamse politie afgelopen zomer, willen Korthals en Van Heemst dat de gemeente een woning, bedrijfspand, garagebox of ander bouwwerk na een ontruiming maximaal een jaar in beheer kan houden. In die periode moet de gemeente proberen de leefomstandigheden in de straat of buurt te normaliseren. Ook kan het gemeentebestuur de eigenaar dwingen tot verkoop, zo blijkt uit het wetsvoorstel.

De Kamerleden willen hun wet niet beperken tot drugsoverlast. Ook andere uitingsvormen van criminaliteit op straat, zoals prostitutie van illegale vrouwen of wapenhandel, vallen eronder. Buurtbewoners die bij de politie klagen over criminaliteit en onveiligheid in de straat, wordt anonimiteit gegarandeerd als zij voor de rechter moeten getuigen.