Branson gewaagt van omkoping rond loterij

LONDON, 12 DEC. In Groot-Brittannië is beroering ontstaan over een bod op de National Lottery, waarbij een poging zou zijn gedaan om de Britse vliegtuig- en muziekmagnaat Richard Branson om te kopen. De Amerikaanse onderneming GTECH, die van omkooppogingen is beschuldigd door Branson, heeft gisteren een officieel onderzoek geëist.

Richard Branson, die bekend werd als oprichter van de muziekmaatschappij Virgin en later ook cola en vluchten is gaan verkopen onder de merknaam Virgin, heeft gisteren beschuldigingen geuit in een televisie-interview met de BBC. GTECH, dat apparatuur vervaardigt voor loterijen, zou Branson geld hebben geboden om af te zien van een overname van de operationele activiteiten van de Nationale Loterij.

De zeer populaire National Lottery werd in november 1994 opgezet. De slag om het voorrecht de loterij uit te baten werd destijds gewonnen door Camelot, een consortium met als deelnemers Cadbury Schweppes, (frisdranken, sterke drank, zoetwaren), Racal, De La Rue, Fujitsu en GTECH. Tot de verliezers behoorde een consortium van beleggers, onder wie Branson, dat de loterij wilde gaan leiden als een onderneming zonder winstoogmerk.

Volgens Branson in het BBC-programma Panorama kwam Guy Snowden, topman van GTECH, in september 1993 bij hem op bezoek. Snowden zou tegen Branson wiens belangstelling voor de loterij bekend was, hebben gezegd: “Ik weet niet hoe ik het moet zeggen, Richard. Er is altijd een minimum. Ik zal duidelijk zijn: hoe kunnen we je helpen.”. Branson vertelde gisteren dat hij daarop 'verbijsterd' naar de wc was gegaan om te lezen wat Snowden op een papiertje had gekrabbeld: “Nog nooit had iemand geprobeerd mij om te kopen. Het was volstrekt duidelijk wat hij bedoelde.”

Snowden ontkent de beschuldigingen krachtig en heeft inmiddels om een onderzoek gevraagd aan Peter Davis, de voorzitter van het staatsorgaan dat toezicht houdt op de loterij. “Deze verschrikkelijke beschuldiging is absoluut en verwerpelijk”, schrijft Snowden in een brief aan Davis: “Alleen een professioneel en diepgaand onderzoek door uw kantoor kan echter deze zaak weer doen bedaren.”

Volgens Branson heeft hij Davis hierover later al eens op de hoogte gebracht, maar davis zegt zich dat nu niet te kunnen herinneren: “Als hij (Branson) bewijzen heeft, laat hij die dan geven.” (Reuter)