Bosnische moslim door tribunaal vrijgelaten

DEN HAAG, 12 DEC. Op verzoek van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië in Den Haag heeft de Nederlandse justitie een Bosnische moslim verdacht van oorlogsmisdaden vrijgelaten. Aanklager Richard Goldstone van het VN-tribunaal heeft daartoe besloten omdat de Servische autoriteiten in Belgrado weigeren mee te werken aan het onderzoek tegen de man. Goldstone kan daardoor het vereiste bewijsmateriaal niet rondkrijgen.

De Bosnische moslim was half november in Zutphen aangehouden, op aanwijzingen van Bosnische vluchtelingen in Nederland. Als officier in het Bosnisch-Kroatische leger zou hij verantwoordelijk zijn voor de moord op een aantal Serviërs. De verdachte is vorige week al op vrije voeten gesteld. Het onderzoek gaat wel door.

In een verklaring hekelde het VN-tribunaal maandag het gebrek aan medewerking van de autoriteiten in Belgrado. Volgens het tribunaal is sprake van een schending van de akkoorden van Dayton, waarin de partijen beloven mee te werken. Het tribunaal toonde zich tevens ontevreden met de gang van zaken rond een verdachte die in een gevangenis in Mostar werd vastgehouden. Deze is door de Bosnisch-Kroatische autoriteiten vrijgelaten. De man was door het tribunaal aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. Goldstone gaf echter aan dat hoewel het tribunaal slechts één verdachte in hechtenis heeft - de Bosnische Serviër Dusko Tadic - binnenkort nieuwe aanhoudingen verwacht kunnen worden. Het proces tegen Tadic zal naar verwachting in januari beginnen. Begin november zijn de verdediger van Tadic extra middelen ter beschikking gesteld. De advocaat, mr. M. Wladimiroff, had bij het tribunaal geklaagd over de gebrekkige financiële middelen waarmee hij de verdediging van de Bosnische Serviër moest voorbereiden.

Aanklager Goldstone zei gisteren ook dat het tribunaal niet overweegt af te zien van de vervolging van de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en Ratko Mladic, de bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger. De Russische minister van buitenlandse zaken, Kozyrev, had gisteren het tribunaal gevraagd de aanklacht tegen met name Karadzic voor een bepaalde periode te “bevriezen”, opdat de Bosnisch-Servische leider in staat zou zijn overmorgen in Parijs het akkoord van Dayton te ondertekenen. Karadzic riskeert te worden gearresteerd zodra hij in Frankrijk een voet aan de grond zet. Het tribunaal heeft Karadzic aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Goldstone zei gisteren dat het tribunaal zelfs niet voor een korte periode bereid is af te zien van de aanklacht tegen de Bosnisch-Servische leiders.