Blessure Ierse middenvelder Staunton

ROTTERDAM, 12 DEC. De Ierse ploeg heeft gisteren in Wales een oefenpartijtje gespeeld tegen een team van Wrexham, een club uit de Engelse tweede divisie. Bondscoach Jack Charlton had het duel ingelast en liep zelf over het veld als scheidsrechter. Hij was partijdig en liet alle vrije trappen en corners twee keer overnemen. De tegenpartij protesteerde niet, want het was zo afgesproken. Charlton wilde vooral de spelhervattingen oefenen. Uit één van de vrije trappen maakte John Sheridan op fraaie wijze het enige doelpunt. Andy Townsend wipte de bal uit een vrije trap op, Sheridan volleerde raak.

De wedstrijd, met twee helften van een half uur, was besloten. Niemand mocht het stadion in, Charlton wenste geen pottekijkers. Door de vele kieren van de vervallen accommodatie keken er toch mensen toe. Zij zagen dat Ierland met twee spitsen speelde, Aldridge en Cascarino. Dat zal tegen Nederland ook gebeuren, gaf Charlton na afloop prijs. “Alleen tijdens het WK in Amerika zijn we daar door blessures en de extreme hitte van afgeweken.”

De oefenpartij liep slecht af voor middenvelder Steve Staunton. De 61-voudig international van Aston Villa viel na twaalf minuten uit met een gescheurde hamstring. Charlton leek niet echt aangeslagen. Hij was toch niet zo zeker geweest van Staunton, bekende hij. “Hij heeft een slecht jaar gehad, dit kon er ook nog wel bij.”

De Ierse bondscoach kan in zijn 93ste interland op het middenveld wel weer beschikken over Sheridan. Die speelde het uur zonder problemen uit. “Hij heeft getoond dat hij klaar is voor woensdag.”

Charlton maakt vandaag zijn ploeg bekend. Vanavond bekijkt hij met de selectie een video van Nederlands laatste groepswedstrijd tegen Noorwegen. “Ik heb die wedstrijd zelf niet gezien”, zei Charlton. “Maar ik heb me laten vertellen dat ik verbaasd zal reageren op het aantal kansen dat de Noren nog kregen.”

Ajax zag hij wel een paar keer op tv. “Maar we spelen niet tegen Ajax. Dat er misschien zeven of acht Ajacieden meedoen, baart me geen zorgen. Ooit stonden er acht spelers van het grote Liverpool in het Engelse team, maar dat werkte ook niet. Voor je club voetballen is nu eenmaal anders dan vechten voor vlag en vaderland.”