Beursindex stijgt in afwachting van Duitse rentestap

AMSTERDAM, 12 DEC. Gesteund door een opverend Wall Street, een hogere obligatiemarkt en een stabiele dollar was de beursgraadmeter vandaag rond het middaguur 0,93 punten omhoog gekropen tot 480,20 punten.

AMSTERDAM De stijging kwam tot stand bij lage omzetten. Een handelaar verklaarde de afwachtende houding in de markt door de komende vergadering van de Bundesbank. Donderdag verlaagt de Duitse centrale bank mogelijk het disconto. “Tot die tijd zal het wel rustig blijven”, veronderstelde deze handelaar. Vrijdag lopen vervolgens op de Optiebeurs de december-series af. Dat zou op de laatste beursdag van de week nog wat vuurwerk kunnen opleveren.

Ook de belangrijkste rond Amsterdam liggende beurzen stegen vanmorgen. In Frankfurt opende de DAX 8,5 punt hoger op 2281, in Parijs noteerde de CAC-40 een plus van 6 punten op 1856 en in Londen opende de FT-SE 12 punten hoger op 3664. De dollar noteerde rond de middag nagenoeg onveranderd op 1,6172, terwijl de obligaties licht stegen.

De uitgevers waren, evenals gisteren, gewild. Elsevier won dertig cent op 21,30 gulden en Wolters Kluwer 1,40 op 146,10. De winst van Koninklijke Olie bracht een handelaar in verband met de vroeg ingezette kou in de Verenigde Staten. “Ik heb wel eens zwakkere verklaringen gehoord, maar ook sterkere”, merkte hij op. De koersstijging was er niet minder om. Het grootste beursfonds won 2,50 op 218.

Een slechte beurt maakte Fokker, dat 1 gulden verloor op 8,10. Hoe langer een akkoord tussen de overheid en meerderheidsaandeelhouder Dasa uitblijft, hoe angstiger beleggers lijken te worden.

De Europese valutamarkten lagen er vanmorgen rustig bij, zeker gezien de gespannen ontwikkelingen in Frankrijk. De koers van de Franse franc stond op 32,455 gulden (per honderd) tegen een slotkoers van 32,460 gisteren. Vandaag is de dag van de nationale stakingen in Frankrijk tegen de bezuinigingsplannen van de regering. De valutahandelaren wachten op nieuwe stappen in de toenadering tussen premier Alain Juppé en de vakbonden.

De dollar was op een koers rond het middaguur van 1,6172 ook niet veel veranderd ten opzichte van de 1,6160 die gisteren als slotkoers werd genoteerd.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street is de week voorspoedig begonnen. De Dow Jones-index klom dankzij koopjesjagers 27,46 punten tot 5184,32.

De winst was niet voldoende om het slotrecord van vorige week woensdag op 5199 punten te breken.

De nog steeds verwachte renteverlaging in de VS speelde de beurs in de kaart. De omzet bleef met 339 miljoen aandelen aan de bescheiden kant.

Oliefondsen zoals Exxon en Chevron deden goede zaken. High-tech fondsen als Microsoft en Intel incasseerden daarentegen verliezen, terwijl de papierfondsen als gevolg van een slechtere beoordeling door het effectenhuis Merrill Lynch ook in koers achteruit gingen.

TOKIO De Japanse effectenbeurs ging bescheiden omhoog. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 85,99 punten tot 19.312,77. Er viel vandaag niet veel te beleven. Niettemin was “de ondertoon sterk”, aldus een handelaar.