Albeco-top voor rechter gedaagd

De curator van het failliet verklaarde diamantfonds Albeco, mr. H. Overes, heeft Albeco-oprichter A. Lagerwaard en directeur H. Cornelis in kort geding gedagvaard voor de rechtbank in Den Haag. De zaak dient donderdag.

Overes laat het in zijn dagvaarding niet bij Lagerwaard en Cornelis alleen. Ook Blees Vastgoed, A. Pit Beheer en Albeco Europa Holding, door Lagerwaard opgerichte ondernemingen, worden aangesproken. Blees Vastgoed verkocht de handelsnaam Albeco indertijd voor 200.000 gulden aan A. Pit Beheer, die de naam Albeco vervolgens doorgaf aan Alba (Albeco Nederland II). Ook Burlington Finance, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en naast Lagerwaard mede-directeur van Albeco Europe, moet voorkomen.

De curator trof, toen hij als bewindvoerder aantrad, bij Albeco Nederland een bijna lege kas aan. De 21,4 miljoen gulden inleggeld, bestemd voor belegging in ruwe diamanten, was grotendeels verdwenen.

Albeco stelde beleggers een rendement van 13,5 procent in het vooruitzicht. Als onderpand werd beleggers een geslepen diamant beloofd die 30.000 gulden waard zou zijn, maar die volgens kenners niet meer dan 5.000 à 10.000 gulden opbrengt.

Naast de civiele zaak loopt er een strafonderzoek tegen de Albeco-top wegens bedrieglijke bankbreuk en oplichting. Daaraan werken de afdeling fraude van de regiopolitie Haaglanden en de Economische Controledienst (ECD).

Curator Overes deed aangifte bij Justitie omdat hij de Albeco-bestuurders verdenkt van paulianeus handelen waarmee de crediteuren vlak voor een dreigend faillissement opzettelijk zijn benadeeld. Hij constateerde dat Albeco Nederland al enkele maanden ervoor 8 miljoen gulden had overgeboekt naar Albeco Europe Holding in Luxemburg.