Agnelli zet Romiti aan hoofd van Fiat

TURIJN, 12 DEC. Bestuursvoorzitter Gianni Agnelli van het Fiat-concern zal binnen enkele maanden zijn functie neerleggen. Fiat zal tijdelijk worden geleid door de huidige tweede man van het concern, Cesare Romiti. Dit heeft een Fiat-woordvoerder gisteren bekendgemaakt.

Agnelli, die in maart 75 jaar wordt en de laatste tijd kampt met gezondheidsproblemen, zal via het voorzitterschap van de familieholding IFI invloed op de gang van zaken bij Fiat blijven houden.

De door een aureool van glamour omgeven president van Italië's grootste private onderneming is al enige tijd bezig zijn terugtreden voor te bereiden. In juli kondigde hij aan dat zijn neef, bijgenaamd Giovanini, hem uiteindelijk zal opvolgen. Hij gaf toen evenwel niet aan wanneer dit zal gebeuren. Maar al vaker had Agnelli aangegeven dat 1996 zijn laatste jaar als president van Fiat zou zijn.

Tegen de verzamelde Fiat-managers zei Agnelii dat Romiti “voor de eerstkomende jaren” de leiding zal overnemen ten einde een generatiewisseling mogelijk te maken.

De keuze voor Romiti komt slechts vier dagen nadat de Italiaanse justitie heeft aangekondigd hem te willen vervolgen wegens vermeende vervalsing van de boekhouding en het verstrekken van smeergeld aan politici. Romiti heeft tot nu toe elke schuld daaraan ontkend. De afgelopen tijd zijn al meer dan tien Fiat-managers betrokken bij de corruptieschandalen die Italië overspoelden.

Giovanni Agnelli, kleinzoon van Fiats oprichter, heeft het Fiat-concern, mede door een forse herstructurering, na een aantal verliesgevende jaren weer winstgevend gemaakt. In 1993 leed Fiat het grootste verlies uit zijn geschiedenis: 1,1 miljard dollar.

Na de aankondiging van het vertrek van Agnelli als topman moest het aandeel Fiat op de effectenbeurs van Milaan terrein prijsgeven. Later stabiliseerde de koers zich toch op een wat hoger niveau dan vrijdag.

De Italiaanse vakbonden hebben de machtswisseling bij Fiat unaniem toegejuicht als een teken van continuïteit. (AFP,AP)