Vier nationale records bij NK Zwemmen

Bij de Nederlandse winterkampioenschappen (korte baan) in zwembad De Tongelreep in Eindhoven zijn het afgelopen weekeinde vier Nederlandse records gezwommen. Na vrijdagavond al de nationale toptijd op de 200 meter wisselslag scherper te hebben gesteld, bleef Marcel Wouda op de 400 wissel ruim vier seconden onder het oude, al op zijn naam staande record: 4.11.41. Het 17-jarige talent Pieter van den Hoogenband, die drie titels won, verbeterde op de 200 meter vrije slag het twaalf jaar oude record van Hans Kroes: 1.46,31. De estafetteploeg van PSV zwom in 3.41,10 een nieuwe nationale toptijd op de 4 keer 100 meter wisselslag.

Ook bij de vrouwen werd goed gezwommen, vooral door de op het hoogste niveau teruggekeerde Marianne Muis. Na haar winst van vrijdagavond op de 50 meter vrij won de 27-jarige routinier ook de 100 meter vrije slag: 54,25.

Na een uitstekend zwemjaar ziet het er naar uit dat de Nederlandse zwembond een grote ploeg naar de Olympische Spelen van volgend jaar zomer kan uitzenden. Wouda, Van den Hoogenband en Inge de Bruijn zijn al zeker van deelname in Atlanta, een kleine twintig andere zwemmers moeten het komende half jaar vormbehoud tonen om ook op de Spelen aan de start te mogen verschijnen.

    • Paul de Lange