Turnbroers gebelgd na verlies

Alexander en Christian Selk dachten gisteren een kwartier lang dat ze met hun club VZOD Deventer Nederlands kampioen waren. Ze stonden op het punt de hoogste plaats van het podium te beklimmen, toen omgeroepen werd dat ze een niveau moesten zakken. De score van opponent TVS uit Santpoort was bijgesteld en VZOD kwam ineens 0.20 punt te kort. De turnbond (KNGB) was de schuldige. ,We zijn genaaid door de jury'', riepen de broertjes Selk die nu naar België willen uitwijken. Christian Selk licht zijn ontevredenheid toe.

Kunnen de gebroeders Selk soms slecht tegen hun verlies?

Dat was weer zo'n leuk grapje van Studio Sport. Dan geef je een heel interview af en daar halen ze dan een zinnetje uit waarin je zegt dat de jury ons genaaid heeft. Dat is helemaal uit zijn verband gerukt. Vervolgens plaatsen ze daar een losse opmerking achter, zo van: kunnen ze niet tegen hun verlies? Nou, daar kan ik me ontzettend kwaad over maken want dat NK interesseert me geen reet. We zijn toch wel de beste turners van Nederland.

Ze bekijken het te oppervlakkig. Zo van: goh, ze hebben een keer verloren, dan zullen ze wel balen. Maar dat Alexander een 9,5 op de rekstok haalt en daar op het EK wat leuks mee kan doen, dat zien ze niet. Die oefening zenden ze nog niet eens uit!

Maar waarom geven jullie de turnbond dan de schuld?

Het gaat niet om het verliezen, maar om de manier waarop. Het bijstellen van de score, wat overigens terecht was, moet tijdens de wedstrijd gebeuren en niet een kwartier daarna. De bond heeft ons ook te laag ingedeeld, waardoor we geen kans kregen op een extra waardering voor onze moeilijkheidsgraad. Dat doen ze om het slechte niveau van de rest te verdoezelen. Het Nederlandse herenturnen kan het op internationaal gebied absoluut niet bijbenen en als je zegt dat de bondsleden daar wat aan moet doen, trap je hen op de tenen. Ook het publiek fluit ons uit, terwijl wij het Nederlandse turnen internationaal moeten redden. Zo ga je toch niet met je topturners om? Wij worden gewoon niet gewaardeerd, terwijl wij 'voor nop' dertig uur per week trainen. Op een gegeven moment komt dat je strot uit.

En daarom willen jullie nu voor België gaan turnen?

Ja. Daar worden we met open armen ontvangen. Die ploeg komt net twee man te kort en heeft dan een niveau dat we hier over acht of negen jaar nog niet zullen hebben.