'Tot hartslag 185 kan ik alles raak schieten'

Ik ben vier jaar geleden begonnen toen ik een brief kreeg van de Nederlandse Ski Vereniging. Een soort talentenjacht voor iedereen die lid was. Je kon rolski, biathlon of schansspringen doen. Biathlon leek me gaaf. Het leek me stoer met dat schieten.

Veel mensen verwarren het met triathlon, maar biathlon is langlaufen en schieten. Of hardlopen of rolskiën en schieten. Bij wedstrijden heb je een sprint van 2,5 kilometer met twee keer schieten en een lange wedstrijd van 7,5 kilometer met vier schietmomenten.

Met langlaufen ga je harder dan met hardlopen. Bij het langlaufen gaat je hartslag omhoog. Bij het schieten moet je je hartslag weer naar beneden krijgen, anders gaat het geweer op en neer. Dat doe je met je ademhaling: inademen, uitademen, inademen, dan driekwart uitademen, adem inhouden, en schieten. Dan moet de kogel weg zijn. Tijdens het ademhalen moet je niet schieten, dan raak je niets.

Ik heb een luchtdrukgeweer en schiet over een afstand van tien meter. Pas als ik zestien ben mag ik klein-kaliber schieten, een vuurwapen, over vijftig meter. Je moet het doel precies in het midden raken, dan klapt het om. Als je mist krijg je een minuut straftijd. Met klein-kaliber moet ik het geweer op mijn rug hebben tijdens het langlaufen. Nu nog niet, het zou tot mijn enkels hangOm het schieten te trainen moet je naar de schietbaan. Dat is een verbouwde hal. Op de bovenste verdieping zijn dertien banen. Als je op een knop drukt komt er een standaard met een kaartje met een zwarte roos. Precisieschieten. Dat is een goede oefening. Ik schiet negentig procent raak. Bij biathlon heb je complex-schieten, onder druk. Je moet bij trainingen eerst een rondje hardlopen en dan schieten. En kijken tot hoever je kan gaan met je hartslag. Tot 185 hartslag kan ik alles raak schieten.

Het Nederlands kampioenschap is in januari in Ramsau in Oostenrijk. Ik dacht eerst ook langlaufen: oudelullensport. Maar het is veel zwaarder dan ik had verwacht. Als je dat wil zien moet je met de herfst naar de gletsjer in Ramsau. Het is daar echt professioneel.

Ik wil naar de Olympische Spelen. Als het me lukt. In 2002 in Amerika - mam, waar gaan we naar toe, met de Olympische Spelen? - in Salt Lake City. Dus moet ik hard trainen.

    • Remmelt Otten