Sandra Zwolle wint 1.500 meter in Oslo

OSLO, 11 DEC. Sandra Zwolle behaalde gisteren de mooiste overwinning in haar schaatscarrière. Bij de wereldbekerwedstrijden in Oslo won zij de 1.500 meter. Met een tijd van 2.09,03 brak ze zelfs het baanrecord, dat al twaalf jaar op naam stond van de Noorse Björg-Eva Jensen. Annamarie Thomas eindigde als vierde in 2.09,69.

Zwolle moest het in Oslo stellen zonder de morele steun van Leen Pfrommer, bondscoach van de nieuw geformeerde vrouwen-sprintploeg. Hij woonde zaterdag de ledenvergadering van de KNSB in Amersfoort bij. In zijn plaats trad mannencoach Floor van Leeuwen op. De sprintsters reden niet in Noorwegen, maar Zwolle, Nederlands marathonkampioene, sloot zich moeiteloos bij het allround-gezelschap aan. “Ik specialiseer me dit seizoen op de 1.000 en 1.500 meter, ik richt me op de WK afstanden.” Overigens profiteerde Zwolle van de afwezigheid van Gunda Niemann, die na een knie-operatie nog enkele weken uitgeschakeld is.

Falko Zandstra stelde zaterdag teleur. Hij finishte als zevende op de 1.500 meter. Het griepje dat hem tijdens de wedstrijden in Heerenveen in bed hield was overwonnen, maar hij miste zelfvertrouwen. De 1.500 meter pakte ook voor de overige Nederlanders slecht uit. Straathof eindigde als vierde, Ritsma als vijfde. Hersman, één en twee in Berlijn respectievelijk Heerenveen, werd negende. Postma finishte na problemen bij de wissel als twaalfde.

De 5.000 meter, de laatste A-afstand van de lange zondagsessie, leverde evenmin een Nederlands succes op. Bart Veldkamp won, maar hij schaatst voor België. Hij verbeterde met 7.00,26 het baanrecord van Leo Visser (7.03,52), uit 1989. Ritsma finiste als tweede, Romme werd derde. Postma (vijfde) en Hersman (zesde) misten ook op de tweede wedstrijddag het erepodium. Zandstra was toeschouwer; in Berlijn verloor hij zijn startplaats op de vijf kilometer.

Sprinter Gerard van Velde had zijn top zoals gebruikelijk op de 1.000 meter, hij werd vierde. Op de 500 meter finishte hij zaterdag als veertiende, gisteren als negende. De Noor Njös onderbrak gisteren de Japanse suprematie. Horii, tweemaal eerste in Heerenveen, en Yasunori Miyabe waren hem voorgegaan.

Christine Aaftink, die zaterdag in Olso derde werd op de 3.000 meter, is uit de kernploeg van de Nederlandse schaatsbond gestapt. De zevenvoudig nationaal sprintkampioene ziet geen heil in verdere samenwerking met coach Pfrommer. Aaftink (29) bedankte voor het trainingskamp dat de sprintkernploeg deze week opslaat in het Italiaanse Collalbo.

Na een gesprek met het sectiebestuur langebaan besloot de rijdster uit Baambrugge haar eigen weg te gaan. “We moeten als volwassen mensen doorgaan”, zei ze. Zij bereidt zich in het gewest Noord-Holland/Utrecht voor op de nationale sprintkampioenschappen, eind januari in Assen. “Ik hoop me te plaatsen voor de WK sprint”, aldus Aaftink.