Privatiseringen in Zuid-Afrika

KAAPSTAD, 11 DEC. De regering-Mandela heeft plannen bekendgemaakt voor een gedeeltelijke privatisering en verkoop van een aantal Zuidafrikaanse staatsbedrijven. De regering kwam daardoor meteen in conflict met de grootste vakbeweging Cosatu, die in de strijd tegen de apartheid de belangrijkste bondgenoot was van het Afrikaans Nationaal Congres.

Vice-president Thabo Mbeki maakte bekend dat de staat delen van zijn honderd procent belangen wil verkopen in de luchtvaartmaatschappij South African Airlines (SAA), de telecommunicatiedienst Telkom en de Airport Company, die de vliegvelden in Zuid-Afrika beheert. De overheid wil wel een meerderheid van de aandelen in handen houden. Daarnaast biedt de regering de luchtvaartmaatschappijen van twee voormalige zwarte 'thuislanden', Sun Air uit Bophuthatswana en Transkei Airways, in hun geheel te koop aan. Ook Autonet, de transportdivisie van de spoorwegen, zal worden verkocht.

Niet bekend

De privatiseringsplannen, die zijn toegejuicht door het bedrijfsleven, zijn het resultaat van een ideologische ommezwaai van het ANC, de grootste regeringspartij. Enkele jaren geleden had de voormalige bevrijdingsbeweging nog plannen om privé-bedrijven te nationaliseren. De vakbeweging Cosatu is zeer huiverig voor de gevolgen voor de werkgelegenheid. Cosatu nam in een verklaring met “schok en ongeloof” kennis van de regeringsplannen. De alliantie van vakbonden heeft om spoedoverleg met de regering gevraagd en dreigt met acties.

    • Peter ter Horst