Ophef in VS over nicotine-rapport van Philip Morris

NEW YORK, 11 DEC. Tegenstanders van het roken hebben een uitgelekt rapport van Philip Morris over nicotine met gejuich ontvangen. In het rapport erkent het bedrijf dat mensen roken vanwege de nicotine.

De tabaks- en voedingsmiddelenproducent heeft dit weekeinde geprobeerd de schade van het uit 1992 stammende document te beperken. Het bedrijf, onder meer producent van Marlboro, wijst het interne memorandum af als onwetenschappelijk. De regulerende Food and Drug Administration (FDA) ziet het rapport als het zoveelste voorbeeld van wat de tabaksindustrie allang weet maar niet toegeeft.

De Wall Street Journal publiceerde vorige week vrijdag uit het interne rapport waarin staat dat mensen roken “om nicotine in hun lichamen te krijgen” en ook wordt nicotine aangemerkt als een chemisch produkt vergelijkbaar met cocaïne, morfine en kinine. De inhoud van het rapport reikt reguleerders van tabaksprodukten, zoals de FDA, nieuwe argumenten aan om de grote tabaksproducenten de duimschroeven aan te draaien.

In diverse rechtszaken maar ook in de in voorbereiding zijnde regulering van tabak speelt de aard van nicotine een cruciale rol. De tabaksindustrie houdt vol dat nicotine een van de redenen is dat mensen roken en dat daarnaast de smaak van tabak en andere factoren een rol spelen. Nicotine is volgens de industrie helemaal niet verslavend, want anders zouden niet zoveel mensen stoppen met roken.

Tegenstanders van de tabaksindustrie, zoals overheidsreguleerders, nabestaanden van tabaksslachtoffers en overheden van afzonderlijke staten zeggen dat de tabaksfabrikanten al jaren weten dat nicotine een verslavend middel is. De reguleerders willen het daarom bestempelen als verdovend middel en ook als zodanig reguleren. De nabestaanden willen hun claim voor de rechtbank erkend zien en de overheden van onder meer Florida, Mississippi en Minnesota willen dat de industrie de kosten die zij maken voor de verpleging van tabaksslachtoffers, terugbetalen.

Het document dat nu naar buiten is gebracht, is een voorstel voor een veiliger sigaret, Table. Het produkt zou geen verbranding maar slechts verwarming vereisen, maar de gebruiker zou evenveel nicotine en smaak binnen krijgen. Het rapport noemt als een experiment in dezelfde categorie de sigaret Premier van RJR Nabisco, producent van onder meer Camel.

Philip Morris heeft sinds vrijdag geprobeerd de schade van de publikatie te beperken. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat Philip Morris al eerder de farmacologische effecten van nicotine heeft erkend, maar dat betekent volgens hem niet dat roken verslavend is. Ook de vaststelling dat nicotine tot dezelfde chemische familie behoort als bijvoorbeeld cocaïne, bewijst volgens Philip Morris niet dat nicotine verslavend is. Als nicotine verslavend was, zouden nicotinepleisters volgens het bedrijf meer succes hebben.

Het vijftien pagina's tellende rapport is geschreven door Barbara Reuter die als marketingdeskundige bij Philip Morris werkt. Volgens het bedrijf heeft zij geen wetenschappelijke opleiding. Zij was niet voor commentaar beschikbaar. De Wall Street Journal heeft het document op Internet gepubliceerd onder http://update.wsj.com

    • Lucas Ligtenberg