Oliereserves in de wereld nemen toe

De tot nu toe bekende wereldoliereserves zijn twee keer zo groot als tijdens de oliecrisis van 1973. Dit stelt het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in Oostenrijk thans vast.

De oliereserves garanderen bij het huidige gebruik en prijspeil tenminste nog 44 jaar aanvoer, ondanks het feit dat er sinds 1973 500 miljard vaten olie zijn geproduceerd, een hoeveelheid die overeenkomt met 85 procent van de in 1973 bekende wereldreserve.

Volgens Peter Odell, energiedeskundige van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de London School of Economics, raakt aardolie niet uitgeput en komen er steeds meer nieuwe putten bij. Het is volgens Odell te verwachten dat er bij het huidige produktieniveau zeker nog voor 100 jaar olie is. IIASA-onderzoeker dr. Leo Schrattenholzer verwacht dat de prijs per vat olie in het jaar 2000 niet 100 dollar zal bedragen, zoals in 1980 nog werd voorspeld, maar waarschijnlijk niet meer dan 25 dollar.