Mooie rooie

In cranberry country doen ze de meest leuke dingen met hun zure bessen. 'Mooie rooie' is daar een goed voorbeeld van. Frisse vruchten onder een decoratieve gevulde korst. Een toepasselijk toetje voor de roodgemutste dagen van december.

Voor vier personen:

1 zak cranberries (circa 350 gram)

2 goudrenetten (circa 550 gram)

geraspte schil van 1 perssinaasappel

sap van 2 perssinaasappels

4 eetlepels suiker

5 eetlepels boter

15-20 kruidnagelen, fijngewreven in vijzel

1 theelepel versgeraspte nootmuskaat

2 eetlepels vloeibare honing

Voor de gevulde korst:

190 gram bloem + iets extra

2 eetlepels suiker

theelepel zout

1 eetlepel bakpoeder

60 gram boter

5 eetlepels melk

Verwijder schil en klokhuis van de appels en snijd ze in blokjes. Doe appel, cranberries, suiker en sinaasappelsap in een pan, breng alles aan de kook en laat het in een goed gesloten pan op laag vuur 20-25 minuten stoven, onder af en toe omroeren. Roer de dikke vruchtenmoes met een lepel tot een vrij homogene massa. Doe 3 eetlepels van de cranberrymoes apart in een kopje. Roer honing, boter en specerijen door de rest van de cranberrymoes en schep die over in een ronde vuurvaste schaal van circa 18 centimeter doorsnede. Maak nu de gevulde korst: Vermeng bloem, suiker, zout en bakpoeder in een ruime kom. Snijd de boter erdoor tot een kruimig mengsel is verkregen. Sprenkel al prakkend met een vork lepelsgewijs de melk erover tot het deeg gaat aanhangen. Voeg het deeg tenslotte met beide handen bijeen tot een bal. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 20 x 30 centimeter met een dikte van circa centimeter. Leg de deeglap op een royaal stuk plasticfolie. Bestrijk het deeg heel dun met de 3 eetlepels achtergehouden dieprode cranberrymoes ( centimeter langs randen vrijlaten). Rol het deeg vanaf de korte kant met behulp van de folie op tot een rol van 20 centimeter breed. Sluit de folie om de gevulde deegrol en laat hem op een plat bord ruim 1 uur opstijven onderin de ijskast. Verwijder de folie en snijd de rol met een scherp mes voorzichtig in 19 schijven van krap 1 centimeter dik. Leg 16 van de roodgerande deegschijfjes dakpansgewijs in een cirkel op de cranberrymoes en leg 3 schijfjes overlappend in het midden zodat het hele oppervlak decoratief belegd is. Bak de 'mooie rooie' in een voorverwarmde (225 graden Celsius) oven gedurende 20 minuten, of tot het deeg goudgeel en licht krokant is. Serveer dunne room bij dit warme nagerecht, of lobbig geslagen en licht gezoete room, wanneer de voorkeur uitgaat naar een koud dessert.

    • Florine Boucher