Mannen-fitness

“De regering schat de betekenis van sport in de samenleving hoog”, meldt het paarse regeerakkoord. De vrouwelijke bewindslieden voegen iedere week de daad bij het woord. Onder leiding van de VVD-staatssecretaris van sport, Erica Terpstra, wordt voor de ministerraad een uurtje gesport in de fitness-ruimte op een van de departementen. “Enig, enig”, zei initiatiefneemster Terpstra in september tegen Vrij Nederland. “Blakend van energie komen we op de ministerraadsvergadering.”

“We sloven ons daar uit, niet normaal, en daarna ontbijten we samen”, vertelde minister Winnie Sorgdrager deze zomer aan het feministische maandblad Opzij. “Je merkt dat er tijdens het sporten toch vaak even wat zaken worden doorgenomen. Tijdens het aan- en uitkleden, of als we op zo'n fietsje zitten. Zoiets heeft toch invloed op de manier waarop je verder met elkaar omgaat.”

De mannelijke bewindslieden willen niet achterblijven, te meer daar de kilo's na anderhalf jaar regeren toenemen. Vanaf volgend jaar worden de goede voornemens verzilverd. Voordat de wekelijkse vergadering in de Trêveszaal gaan de mannelijke bewindslieden aan de halters trekken.

Voor 15 januari om half acht hebben zich al aangemeld: de PvdA'ers Wim Kok en Willem Vermeend; de VVD'er Hans Dijkstal en de D66'ers Hans Wijers, Aad Nuis en Jacob Kohnstamm. De PvdA'er Ad Melkert (minister van sociale zaken, werkgelegenheid en emancipatie) is een van de bewindslieden die niet meedoen. Hij moet zijn dochters naar school brengen.

    • Cees Banning