KLM stelt hogere eisen aan piloten

AMSTELVEEN, 11 DEC. De vliegmaatschappij KLM stelt sinds een paar jaar hogere eisen aan zijn piloten. Dat betekent dat bij de periodieke tests die de vliegers met goed gevolg moeten afleggen, meer gekeken wordt naar het vermogen om in de cockpit goed met anderen te kunnen overleggen. Door deze strengere beoordeling zijn de afgelopen tijd al vier vliegers van KLM Cityhopper ontslagen.

Volgens een KLM-woordvoerder is het zwaarder mee laten wegen van andere aspecten dan alleen de vliegtechnische vaardigheden een gevolg van nieuwe inzichten die zich de afgelopen jaren in de luchtvaartwereld ontwikkeld hebben. De luchtvaart is sinds het eind van de jaren tachtig doordrongen geraakt van het grote belang van goede communicatie binnen de cockpit. Nu de vliegtuigen technisch steeds perfecter worden, blijken ongelukken steeds vaker te wijten te zijn aan mis-communicatie tussen het vliegend personeel.

Het ongeluk met de Saab 340 van KLM Cityhopper in april vorig jaar heeft er volgens de KLM-zegsman toe bijgedragen dat het zogeheten “cockpit-management” een grotere nadruk krijgt krijgt bij de opleiding en beoordeling van de vliegers. De oorzaak van dit ongeluk lag immers primair aan het ontbreken van goed overleg.

De vier vliegers die KLM Cityhopper moesten verlaten waren nog aan het begin van hun carrière. Bij de KLM bestaat de overtuiging dat de veel meer ervaren piloten op de internationale en intercontinentale routes in doorsnee aan de verscherpte eisen zullen voldoen.(ANP)