Kaarsenverbruik blijft groeien

De afgelopen negen jaar is het kaarsenverbruik in Nederland verdubbeld. Het verbruik is in 1995 gestegen met 5 procent tot 250 miljoen kaarsen en 400 miljoen theelichtjes. Dat is in gewicht tweemaal zoveel als in het jaar 1986 werd verbruikt. De afgelopen negen jaar steeg de import met 10 procent.

In consumentenprijzen uitgedrukt vertegenwoordigt het kaarsenverbruik in Nederland een bedrag van ongeveer 150 miljoen gulden. In de verkochte typen groeit vooral de afzet van drijfkaarsen en gekleurde theelichten, die vaak in grote aantallen tegelijk gebrand worden. Naast de ivoorkleurige kaars die de eerste plaats heeft overgenomen van de witte kaars, zijn vooral donkere kleuren in trek, zoals donkerblauw en de zogenaamde aardekleuren. Donkergroen en donkerrood blijven de belangrijke kleuren voor de kerstdagen.

Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Fabrikanten in de Kaarsenindustrie te Tilburg. Bij die organisatie zijn 15 ondernemingen aangesloten die samen ongeveer 550 mensen in dienst hebben. Nederland is in Europa na Duitsland het grootste kaarsenproducerende land. Ten opzichte van 1994 steeg de produktie met 10 procent. Driekwart van de produktie is bestemd voor uitvoer. De export van kaarsen steeg in 1995 met 12 procent.