Juppé doet concessies, bonden wijken nog niet

PARIJS, 11 DEC. Premier Alain Juppé heeft zware concessies gedaan aan de stakende spoorwegemployés. Vandaag ontving hij een voor een de belangrijkste vakbondsleiders, die de stakingen voorlopig niet afgelasten en oproepen tot een nieuwe, landelijke manifestatie morgen. Het conflict over de sociale zekerheid duurt voort.

De premier deelde gisteravond in een onaangekondigd tv-vraaggesprek mee dat het omstreden herstructureringsplan voor de Franse spoorwegen tot nader order van de baan is en dat aanpassing van de voordelige pensioenen van de spoorwegmensen voorlopig niet aan de orde is. Hij toonde zich voor het eerst bereid de vakbondsleiders op korte termijn te ontmoeten. Zonder het woord 'onderhandelen' in de mond te nemen - wat hij tweeëneenhalve week heeft geweigerd - gaf Juppé aan dat over alles gepraat kon worden.

Alleen de even omstreden hervorming van de sociale zekerheid wil Juppé absoluut doorvoeren. Daarop concentreert zich nu het conflict dat vandaag zijn achttiende dag is ingegaan. Gisteravond nog ging de premier naar de Assemblée Nationale om duidelijk te maken dat hij gebruik maakt van zijn laatste grondwettelijke bevoegdheid, artikel 49 lid 3. Daarin staat dat de regering na de vertrouwenskwestie te hebben gesteld een wetstekst zonder stemming in het parlement als aangenomen mag beschouwen.

Deze noodgreep was nodig geworden nadat de linkse oppositie 5.277 amendementen had ingediend op het wetsontwerp van één pagina, dat de regering machtigt per ordonnantie de maatregelen af te kondigen, die nodig zijn om per 1 januari haar reddingsplan voor de sociale zekerheid door te voeren. Na vier dagen 'filibusteren' te hebben aangehoord, schortte Kamervoorzitter Séguin gistermiddag de beraadslagingen op.

Pagina 5: Protest tegen staking in openbaar vervoer

Naar aanleiding van Juppé's beroep op artikel 49,3 zal Laurent Fabius, parlementair leider van de socialisten, net als vorige week een motie van wantrouwen indienen. Omdat de regeringscoalitie over vier-vijfde van de zetels beschikt is zo'n motie opnieuw kansloos, maar “het is het enige wapen dat ons rest”, aldus de socialiste Ségolène Royal vanmorgen. Links won bij tussentijdse Kamer-verkiezingen vijf van de acht beschikbare zetels. Dat feit ontneemt president Chirac in de praktijk de mogelijkheid het parlement te ontbinden als uitweg uit de crisis: de kans zou te groot zijn dat hij zijn comfortabele meerderheid nu al zou verliezen. Chirac rest nog een amtsperiode van zeseneenhalf jaar.

Het openbaar vervoer, het elektriciteitsbedrijf, de posterijen en andere openbare diensten lagen vanmorgen voor de achttiende dag stil. Zelfs de Eurostar naar Londen, die ondanks de stakingen was blijven rijden, staat sinds eind vorige week stil. Ook in het onderwijs wordt de stakingsoproep goed gevolgd. Tussen Parijs en de voorsteden reden vanmorgen weer gehuurde bussen een beperkte pendeldienst. Binnen Parijs werd voor het eerst een noord-zuid- en een oost-west-busdienst ingezet door de overheid. Het vliegverkeer van en naar Parijs werd weer normaal na dagen van acties op en rond de startbanen. Ook gisteren werd gedemonstreerd. In de straten van Parijs kwamen maar 1500 mensen op de been om tegen de verlamming van het openbaar vervoer te protesteren, terwijl in Caen 30.000 mensen de eisen van de vakbeweging steunden.

    • Marc Chavannes