Jordanië pakt opposant van koning Hussein op

AMMAN, 11 DEC. De Jordaanse autoriteiten hebben zaterdag een belangrijke tegenstander van het proces van toenadering tot Israel, Laith Shubailat, gearresteerd op beschuldiging van het creëren van burgerlijke onrust. Daarop staat de doodstraf.

De moslim-fundamentalist Shubailat, leider van de door de oppositie gedomineerde vakbond van ingenieurs, heeft de afgelopen maanden bijtende kritiek geleverd op de politiek van koning Hussein. Vorige maand brandmerkte hij de koning als een verrader tijdens een lezing in de stad Irbid.

Zaterdag zei hij dat “de koning nu volledig in het programma met de Israeliërs is”. Volgens hem werd hij opgepakt “omdat de regering een verschrikkelijke crisis doormaakt en het volk honger heeft”. “Jordanië kookt, en het staat voor een revolutie die veel groter is dan die van 1989.” Hij doelde daarmee op de rellen van 1989 naar aanleiding van verhoging van de prijzen van eerste levensbehoeften, die het kabinet van premier Ziad al-Rifai ten val brachten. Koning Hussein kondigde vervolgens voor later dat jaar algemene verkiezingen aan, de eerste sinds 1967.

De koning, die in 1994 een vredesverdrag met Israel tekende en de afgelopen maanden steeds dichter naar de Verenigde Staten beweegt, heeft de laatste tijd scherpe kritiek geuit op beroepsorganisaties die oppositie voeren tegen de nieuwe relaties met Israel. Hij heeft ook opgeroepen tot verscherping van de controle op de media.

Shubailat werd in 1992 ter dood veroordeeld wegens poging tot staatsgreep. Datzelfde jaar nog werd zijn straf omgezet in levenslang en kreeg hij gratie. (Reuter)