Jazzy gitaren

John Scofield: Groove Elation! (Blue Note CDP 7243 8 32801 2). Distr. EMI Wiebe Wilbers: Bound to be (Chiar C 18588). Distr. tel. 020-612 7184 John Abercrombie: Homecoming (ECM 1562). Distr. PIAS Frank Wingold: Eat Time (JazzhausMusik JHM 72). Distr. Duende MuSic.

De tijd dat Charlie Christian dè inspiratie-bron was voor iedereen die min of meer jazzy gitaar speelde, is definitief voorbij. Wes Montgomery en John McLaughlin zijn hem opgevolgd en niet te vergeten Jimi Hendrix.

Een nieuwe vaderfiguur voor jonge gitaristen is sinds een decennium John Scofield (1951), een bevlogen instrumentalist die zonder veel consessies te doen altijd een flink publiek weet te pakken. Op Groove Elation! gaat hij daarvoor meer dan ooit terug in de tijd, van een rubato gespeelde blues die terecht Lazy heet, tot het snelle en al even 'bluesy' Bigtop waarin hij wordt geassisteerd door een viertal 'horns' onder wie trompettist Randy Brecker.

De Nederlandse gitarist Wiebe Wilbers is, afgaande op zijn geluid, zonder twijfel een fan van Scofield. Zijn in eigen beheer uitgebrachte cd Bound to Be is absoluut niet slecht, maar mist wel een duidelijk eigen gezicht. Een stukje met een rockbeat, een plechtige hymne, een beetje soukous en een beetje kwela, wie speelt dat tegenwoordig niet? Waarom Wilbers' kwartet DWARS heet is dus een raadsel.

Gitarist John Abercrombie (1944) is een nogal saaie podium-persoonlijkheid maar keert op Homecoming met succes terug naar de jaren toen hij zijn wilde haren nog had, alsmede Gateway, een spannend trio met bassist Dave Holland en drummer Jack DeJohnette. De drie musici zijn er in de twintig tussenligende jaren wel wijzer maar zeker niet treuriger op geworden. Vooral Abercrombie zelf komt fris voor de dag, bijvoorbeeld in Calypso Falto.

De Duitse gitarist Frank Wingold studeerde aan het Hilversums Conservatorium en won in '93 de Europ' Jazz Contest Belgium. Geheel terecht blijkens Eat Time met zijn trio Agog, een cd die de aandacht heel behoorlijk vasthoudt. Het repertoire laat een grote verscheidenheid aan sferen en kleuren horen maar vertoont toch een grote samenhang. Waar dat aan ligt wordt niet direct duidelijk maar zeker is dat ook bassist Boudewijn Lucas en drummer Joost Lijbaart voortreffelijk spelen, zonder de hand op enigerlei bijbel.

    • Frans van Leeuwen