ING betaalt oud-topman Barings voor advies

LONDEN, 11 DEC. De voormalig plaatsvervangend voorzitter van de Britse bank Barings, Andrew Tuckey, krijgt ten minste 100.000 pond voor de financiële adviezen die hij aan de instelling, nu eigendom van ING, verstrekt. Dit meldt de Financial Times vandaag. Tuckey was plaatsvervangend voorzitter van Barings totdat de bank tenonderging door de speculaties van Nick Leeson.

Ondanks het verlies van 830 miljoen pond dat de bank leed door de speculaties van Leeson heeft de fusie- en overname-afdeling recordwinsten geboekt en verwacht wordt dat de medewerkers dit jaar enorme bonussen krijgen. De staf van de bank kan waarschijnlijk een bonus van 10 tot 15 miljoen pond onderling verdelen nadat zij dit jaar een totale omzet van 50 miljoen pond hebben geboekt.

Tuckey, die ontslag nam als plaatsvervangend voorzitter nadat Barings door de ING was overgenomen, krijgt niets van de winst die de afdeling heeft geboekt. Wel krijgt hij 100.000 pond voor de adviezen die hij tot volgend jaar zomer aan de bank geeft. Of hij een tegemoetkoming krijgt voor de rol die hij speelde bij de overname van de TSB Groep door Lloyds hangt van ING af. Na het faillissement van Barings eiste Tuckey zijn bonus van 1,65 miljoen pond niet op. Ook andere bestuursleden deden na de ondergang van Barings afstand van hun bonussen. De Financial Times meldde zaterdag dat zij behalve hun reguliere salaris waarschijnlijk een beloning van de ING hebben gekregen.

De beloning van stafleden van Barings heeft kwaad bloed gezet bij aandeelhouders die veel geld hebben verloren door het financiële debâcle van de bank. “Het is verkeerd van de bank om zelfs maar één penny bonus te geven aan degenen die betrokken waren bij de ondergang van Barings”, meldde een woordvoerder van Labour.

Bij de SFA, de Britse controledienst op handel in opties, loopt een onderzoek tegen Tuckey over zijn verantwoordelijkheid voor het faillisement van de bank. Tuckey was zowel voorzitter van Barings' investeringsbank als plaatsvervangend voorzitter van de Barings Groep. Eerder verklaarde de Britse centrale bank dat Tuckey verantwoordelijkheid droeg omdat hij de werkwijze van Leeson niet had gecontroleerd.