Grateful Dead opgeheven

NEW YORK, 11 DEC. De Amerikaanse band The Grateful Dead houdt op te bestaan. Oorzaak van de opheffing is de dood vier maanden geleden van zanger-gitarist Jerry Garcia, die een hoofdrol speelde in de langdurige grotendeels geïmproviseerde concerten van de The Grateful Dead. De band van werd 30 jaar geleden opgericht in San Fransisco en gold als de hippiegroep bij uitstek die de laatste jaren ook aanhang vond onder jonge cyberpunks. The Grateful Dead, een van de eerste groepen die zich presenteerden op Internet, was met name in de Verenigde Staten populair en behoorde door de druk bezochte concerten jaar in jaar uit tot de best verdienende Amerikaanse popgroepen. De overige bandleden, onder wie Bob Weir en Phil Lesh, zullen wel blijven doorgaan met hun verschillende individuele muzikale ondernemingen. (AP)