'Gingrich wil regering Iran destabiliseren'

LOS ANGELES, 11 DEC. De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, wil dat er in de begroting van de CIA en andere inlichtingendiensten 18 miljoen dollar wordt uitgetrokken om daarmee de Iraanse regering te destabiliseren. Dat meldt de Los Angeles Times, op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten. Een bron verklaarde dat Gingrich de Islamitische Republiek Iran ziet als 'rijk van het kwaad' en ervan overtuigd is dat de Verenigde Staten het regime in Teheran ten val zou moeten brengen. De woordvoerder van Gingrich heeft alle commentaar geweigerd.

Volgens de krant vormt Gingrich' plan de belangrijkste reden van het uitblijven van overeenstemming tussen Huis en Senaat over de in totaal 28 miljard dollar belopende begroting voor de inlichtingendiensten. De regering-Clinton, maar ook Republikeinse leiders in de Senaat verzetten zich tegen het voorstel. Zij geloven dat het ten eerste niet zal werken, en ten tweede de relaties met andere islamitische landen zal belasten.

Amerikaanse regeringszegslieden toonden zich ook bezorgd dat hun inspanningen om internationale steun te mobiliseren tegen Iran nog eens extra zouden worden bemoeilijkt als er een Amerikaans programma bestaat om Iran te destabiliseren. De regering-Clinton is op zich bepaald geen vriend van Iran, dat zij beschuldigt van steun aan internationaal terrorisme. De Amerikaanse regering heeft daarom een eenzijdige handelsboycot tegen Iran afgekondigd. Washingtons bondgenoten tonen zich vooralsnog echter niet geneigd deze boycot te volgen.

Volgens de Los Angeles Times noemen sommige functionarissen bij inlichtingendiensten Iran bovendien een van de moeilijkste doelwitten in de wereld voor clandestiene operaties. Zij wijzen erop dat de VS in het verleden weinig succes heeft gehad met geheime activiteit tegen Iran. Jordanië heeft zaterdag een Iraanse diplomaat uitgewezen wegens “activiteit in strijd met de aard van zijn diplomatieke activiteit”. Volgens diplomatieke bronnen werkte de Iraniër aan een aanslag op Israelische toeristen. Iran heeft bij wijze van vergelding een Jordaanse diplomaat uitgewezen. (Reuter)