Financiële compensatie Ivanisevic na rampjaar

MÜNCHEN, 11 DEC. Zonder verwachtingen kwam Goran Ivanisevic naar München. 1995 was voor de tengere Kroaat een jaar om snel te vergeten. Een jaar vol blessureleed en zonder toernooizege. Een jaar waarin de 24-jarige service-artiest de stap naar de absolute top opnieuw niet kon zetten.

De tweevoudig Wimbledon-finalist strandde afgelopen zomer in Londen in de halve finale op Pete Sampras. In de andere drie grand-slamtoernooien werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld. Voor een tennisser van zijn kaliber een povere balans. De laatste twee maanden verloor hij bovendien van spelers met veel minder talent: in Essen van Sinner, in Parijs van Haarhuis en in Moskou van Matsuoka. Wat had hij bij het toernooi om de Grand Slam Cup te zoeken?

In München verraste Ivanisevic zichzelf. “Ik speelde deze week het beste tennis van mijn leven.” Zonder enige druk kwamen de resultaten als vanzelf. In de eerste ronde vermorzelde hij de Tjech Petr Korda. Omdat Sampras zich met een blessure afmeldde, kreeg hij vervolgens een vrije doortocht naar de halve finale. Daarin versloeg hij de Rus Jevgeni Kafelnikov, de bedwinger van Jacco Eltingh. Even liet de temperamentvolle Kroaat zich tijdens die wedstrijd gaan. Een serie verwensingen in de richting van de umpire kwam hem op een waarschuwing te staan. In de finale was gisteren Todd Martin de tegenstander van de ditmaal rustige Ivanisevic. De Amerikaan, die een dag eerder de olympische sporthal in rouw dompelde door de lokale held Boris Becker uit te schakelen, had geen schijn van kans tegen het service-geweld van de 26-jarige Kroaat: 7-6, 6-3 en 6-4.

De laatste wedstrijd van het jaar was er een om snel te vergeten. Zowel Martin als Ivanisevic serveerde op het supersnelle supreme zo efficiënt, dat zich nauwelijks rally's voordeden. Pas in de elfde game ging de bal bij een slagenwisseling voor het eerst meer dan vier keer over het net. Beide krachtpatsers hoefden op eigen service in de eerste set slechts vijf punten toe te geven. Dat Martin in de vierde game toch een kans kreeg om de opslag van zijn tegenstander te breken, dankte hij aan drie dubbele fouten van Ivanisevic. Met twee formidabele klappen loste de Kroaat de problemen op. In de tie-break had hij vervolgens aan één foutje van Martin genoeg voor de winst: 7-4.

De tweede set was aanvankelijk een kopie van de eerste. Opnieuw miste Martin een break-kans na een paar dubbele fouten van Ivanisevic. Voor het overige domineerde de service. De 11.000 toeschouwers in de uitverkochte hal werden er stil van. Tijdens de partijen van Becker kolkte de Olympiahalle, gisteren klonk slechts af en toe een beleefd applausje. Met zeldzame precisie joegen de spelers de ballen met snelheden tot boven de 200 kilometer in de hoeken. Ivanisevic, die zaterdag tegen Kafelnikov 41 aces sloeg, kwam gisteren tot 29 onhoudbare opslagen. Martin deed met 15 aces niet veel voor de Kroaat onder.

In de achtste game raakte Martin voor het eerst in moeilijkheden. Na een van de langste rally's van de partij benutte Ivanisevic het breekpunt, een voorsprong die hij niet meer uit handen gaf. In de derde set verloor Martin, na zijn eerste twee dubbele fouten van het duel, weer zijn opslag. Met vier aces op rij besliste Ivanisevic de partij.

Uit handen van de weduwe van tennislegende Fred Perry ontving Ivanisevic de enorme bokaal. De Kroaat bedankte het groepje landgenoten dat hem de hele week luidkeels en met vlagvertoon had aangemoedigd. Daarna nam hij een cheque van 1,5 miljoen dollar in ontvangst. Met in totaal vijf uur en dertien minuten tennissen wist de Kroaat een sportief rampjaar op de valreep in ieder geval financieel te compenseren.

Todd Martin moest zich tevreden stellen met een tweede prijs van 750.000 dollar. De Amerikaan, wegens zijn bescheidenheid Bumper genoemd naar het konijntje uit de film Bambi, noemde het prijzengeld in München na de zege op Becker “een bespottelijke hoeveelheid geld”. Een ontboezeming die hem op een reprimande van zijn trainer kwam te staan. “In zekere zin voel ik me schuldig. Ik geloof niet dat mij zoveel geld toekomt.”, sprak Martin. Om van zijn schuldgevoels af te komen, doneert de 25-jarige Martin geld aan goede doelen. “Ik houd niet zo van geld uitgeven, dus ik kan het net zo goed weggeven.”

De nummer 18 van de wereld, die vorige week met Sampras in Moskou de Davis Cup veroverde, is ook in andere opzichten een buitenbeentje. Voordat hij vijf jaar geleden tennisprof werd, studeerde hij twee jaar algemene taalwetenschappen. “Toen had ik geen cent, toch leef ik nu niet veel anders.” Luxe is voor hem “vier uur biljarten zonder je zorgen te maken over de 20 dollar voor de tafel”. Daarnaast leest hij graag. “Vergeleken met biljarten is dat nog goedkoper.”

Ivanisevic heeft duurdere hobby's. De Kroaat mompelde na afloop iets over geld geven aan kinderen die het slachtoffer zijn van de oorlog in zijn vaderland. Maar zijn ogen glommen toen hij zei zichzelf een nieuwe auto cadeau te zullen doen. “Hoewel mijn oude Porsche ook nog net nieuw is, denk ik dat ik mezelf met kerstmis maar eens tracteer.”

    • Arjen Ribbens