Duitse justitie: onderzoek tegen Iraanse minister

KARLSRUHE/ TEHERAN, 11 DEC. De Duitse justitie heeft een onderzoek wegens moord geopend tegen de Iraanse minister voor de inlichtingendiensten, Ali Fallahian.

Een woordvoerder van het federale parket in Karlsruhe heeft een desbetreffende onthulling in het weekblad Focus gisteren bevestigd. Volgens Focus wordt op korte termijn een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het onderzoek betreft de moord op vier Iraans-Koerdische opposanten, die in september 1992 in restaurant Mykonos in Berlijn werden doodgeschoten. Hojatoleslam Ali Fallahian wordt ervan verdacht tot deze moorden opdracht te hebben gegeven.

Vijf mannen, vier Libanezen en een Iraniër, staan sinds oktober 1993 in Berlijn terecht op verdenking van betrokkenheid bij de moorden in Mykonos. In de tenlasteleggingen, opgesteld door het federale parket, worden de Iraanse inlichtingendiensten al expliciet genoemd. Volgens Focus heeft bewijsmateriaal dat in de loop van het proces is gepresenteerd, de verdenking tegen Fallahian zelf versterkt. Iran heeft de moorden altijd afgedaan als resultaat van intern-Koerdische conflicten.

Fallahian bracht in oktober 1993 een zeer omstreden bezoek aan Duitsland, waar hij werd ontvangen door Bernd Schmidbauer, staatssecretaris op de kanserlarij van Helmut Kohl en verantwoordelijk voor de Duitse inlichtingendiensten. Schmidbauer maakte een half jaar later bekend dat Fallahian hem had gevraagd een eind te maken aan het proces in Berlijn. Het federale parket wilde Fallahian indertijd al verhoren, maar de Duitse regering wees er toen op dat de Iraanse minister onschendbaarheid genoot als bezoekend lid van een buitenlands bewind.

Het bezoek werd indertijd scherp gekritiseerd door de VS, Israel en ook Groot-Brittannië, dat verwees naar het Iraanse doodvonnis tegen de schrijver Salman Rushdie. Duitsland op zijn beurt, dat belangrijkste handelspartner van Iran, hield vast aan zijn 'kritische dialoog' met de Islamitische Republiek.

Deze politiek werd vorige maand echter een zware slag toegebracht door de Bondsdag, die minister van buitenlandse zaken Kinkel dwong een uitnodiging aan de Iraanse minister van buitenlandse zaken Velayati voor een islam-conferentie in te trekken. De Bondsdag handelde uit woede over een uitlating van president Rafsanjani, die de moord op de Israelische premier Rabin had gerechtvaardigd als “goddelijke wraak”. Kinkel stelde de conferentie voor onbepaalde tijd uit. De Iraanse ambassadeur in Duitsland eiste vervolgens excuses van de Bondsdag, omdat Rafsanjani volgens hem volstrekt gelijk had.

Iran heeft tot dusverre niet gereageerd op de aankondiging van het onderzoek tegen Fallahian. Zowel de autoriteiten als de (officiële) media bewaarden vandaag een totaal stilzwijgen over de zaak. (AFP, Reuter)