Crisis bij Duitse liberalen houdt aan

BONN, 11 DEC. De crisis in de kleinste Duitse regeringspartij, de FDP, houdt aan. Terwijl partijvoorzitter Wolfgang Gerhardt gisteren uitdrukkelijk heeft gezegd dat zijn partijgenoot Günter Rexrodt toch als minister van economische zaken mag aanblijven vroeg de grootste FDP-afdeling (Noordrijn-Westfalen) opnieuw om zijn aftreden.

Rexrodt had begin vorige week zijn aftreden aangekondigd omdat hij zich niet genoeg gesteund voelde door de FDP-top. Aan dat plan had bijgedragen dat Gerhardt maandag openlijk had gesproken over de mogelijk aanstaande vervanging van liberale ministers en voorstellen die hij daaromtrent deze week zou doen.

De FDP heeft drie ministers in het kabinet-Kohl. Minister van justitie Sabine Leutheusser had al had aangekondigd dat zij op 14 december aftreedt als die dag blijkt dat de FDP-leden zich in een partijreferendum in meerderheid vóór uitbreiding van politiebevoegdheden tegen verdachten van zware criminaliteit hebben uitgesproken (bijvoorbeeld: afluisteren van telefoonverkeer). Rexrodt had daaruit de conclusie getrokken dat Gerhardt mede op zijn vervanging had gedoeld en besloot aanvankelijk de eer aan zichzelf te houden.

Maar nadat hij dinsdagmiddag alsnog vertrouwensverklaringen van zwaargewichten als de oud-ministers Otto Lambsdorff en Hans-Dietrich Genscher had gekregen dwong hij een spoedberaad van de FDP-top af, die daarop desgevraagd unaniem steun uitsprak voor de ministers Rexrodt, Leutheusser en Kinkel (buitenlandse zaken).

In een tv-interview zei Gerhardt, sinds mei FDP-voorzitter, gisteravond dat hij de fout heeft gemaakt “openlijk duidelijk te maken wat ik dacht, (..) dat kun je misschien beter laten in de politiek, die les heb ik geleerd”. Hij voegde daaraan toe dat Rexrodt mag blijven, “want je kunt niet vertrouwen in iemand uitspreken en dat een week later weer intrekken”. Rexrodt verklaarde in hetzelfde tv-programma dat hij bereid is “vriendschappelijk” verder samen te werken met Gerhardt. Hij zei er geen boodschap aan te hebben dat de voorzitter van de partij-afdeling Noordrijn-Westfalen gisteren opnieuw op zijn aftreden aandrong.

Duitse media schrijven dat ook FDP-minister Kinkel onlangs met aftreden heeft gedreigd. Namelijk nadat de Bondsdag vorige maand met steun van FDP'ers tegen de deelneming had gestemd van de Iraanse minister van buitenlandse zaken aan een door Kinkel georganiseerde Islamitische conferentie in Bonn. Op Kinkels dreigement zou kanselier Kohl hebben gereageerd met de verzekering dat hij dan direct een andere FDP'er voor Buitenlandse Zaken zou vragen.

    • J.M. Bik