Chasboelatov trekt zich terug in Tsjetsjenië

MOSKOU, 11 DEC. De belangrijkste onafhankelijke kandidaat bij de verkiezingen voor het leiderschap in Tsjetsjenië, Roeslan Chasboelatov, heeft zich zaterdag teruggetrokken. De verkiezingen dreigen op een farce uit te lopen.

“Moskou probeert een marionettenregime te legitimeren dat op tegenstand van de meerderheid van de bevolking stuit”, zei Chasboelastov. “Ik doe niet mee in deze met bloed bevlekte verkiezingen.” Chasboelatov was de enige serieuze tegenkandidaat van Doekoe Zavgajev, de 'premier' die door de Russische autoriteiten zelf in Grozny is neergezet.

In Tsjetsjenië geldt een wankel staakt-het-vuren, maar de onderhandelingen over een oplossing van het conflict over de status van de deelrepubliek zitten muurvast. Dzjochar Doedajev, de in 1991 gekozen president, houdt vast aan volledige onafhankelijkheid voor Tsjetsjenië. Moskou zoekt nu een andere leider met wie het mogelijk wel een compromis kan bereiken. Onderdeel van die zoektocht zijn de 'Tsjetsjeense' verkiezingen die de Russische autoriteiten zondag organiseren. Zij worden gecombineerd met de Russische parlementsverkiezingen. Deze laatste worden ook in Tsjetsjenië gehouden.

Doedajev heeft aangekondigd de verkiezingen te saboteren en het is de vraag of er wel kiezers komen opdagen. De beslissing van Chasboelatov om uiteindelijk niet mee te doen werd door een medewerker van Doedajev verwelkomd. “Chasboelatov heeft getoond dat hij de zaken realistisch bekijkt. We staan niet toe dat Tsjetsjenen tegen Tsjetsjenen vechten”, zei de medewerker.

Chasboelatov, de vroegere voorzitter van het Russische parlement, is bekend geworden als leider van de parlementaire revolte tegen president Jeltsin in oktober 1993, die eindigde met de beschieting van het parlementsgebouw en de gevangeneming van onder anderen Chasboelatov. Hij is daarna echter “ouder en wijzer” geworden, zoals Jeltsin zelf eerder dit jaar op een persconferentie zei, en kan volgens het Kremlin een rol spelen als compromisfiguur in Tsjetsjenië. Zijn terugtrekking komt daags nadat Moskou een 'verdrag' had gesloten met 'premier' Zavgajev, over een speciale status van Tsjetsjenië binnen Rusland. De afspraak werd echter door aanhangers van Doedajev direct al van nul en generlei waarde verklaard.