Ceulemans verliest eindstrijd bij afscheid

ISTANBUL, 11 DEC. De Belgische biljarter Raymond Ceulemans is er niet in geslaagd zijn voorgenomen afscheid met een wereldtitel op te luisteren. In het Turkse Istanbul verloor de 58-jarige Ceulemans gistermiddag de eindstrijd van de laatste wedstrijd van het seizoen in vijf sets van Torbjörn Blomdahl. De 33-jarige Zweed prolongeerde daarmee de overwinning in het klassement van de wereldbeker. De Nederlander Raymond Burgman eindigde dit weekeinde op de derde plaats, Dick Jaspers stelde teleur met een zevende positie.

Voor Blomdahl was de halve-finalepartij tegen de Belg Frederic Caudron een aardige opwarmer voor de einstrijd tegen Ceulemans. Caudron zorgde ervoor dat Blomdahl tot het uiterste moest gaan. De officieuze wereldkampioen won de vijfde en beslissende set met 15-14. Ceulemans plaatste zich voor de finale ten koste van de sterk spelende Burgman. In de vijfde set was de oude maestro een klasse apart: 15-2.

In de finale stond niet alleen het geld en de prestige op het spel. De winnaar mocht zich de nieuwe kampioen noemen. Ceulemans won de eerste set met 15-6, verloor de tweede met 15-0, won de derde met 15-10 maar kon de partij toch niet in zijn voordeel beslissen. In de vierde set bood hij nog aardig partij (15-13). In de vijfde set had Blomdahl geen enkele moeite de partij in zijn voordeel te beslissen (15-4).

In het eindklassement van de strijd om de wereldbeker bleef Blomdahl zijn rivaal uiteindelijk tien punten voor. Jaspers eindigde op de derde plaats, mede dankzij zijn overwinning in Oosterhout. Bij de andere drie evenementen stelde hij teleur. Burgman eindigde op een verrassende vierde plaats in het totaalklassement, zijn beste prestatie die hij tot nu toe heeft geleverd.