Bijenkorf zwakt winstprognose af; koers krijgt klap

AMSTERDAM, 11 DEC. Op de Amsterdamse effectenbeurs kreeg Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) vanmorgen een klap. Het warenhuisfonds (Bijenkorf, Hema, Maxis en M&S Mode) noteerde rond het middaguur 2,90 gulden op 104,10 gulden. KBB waarschuwde vanmorgen dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening over dit jaar lager zal uitvallen dan in 1994.

AMSTERDAM Het warenhuisconcern hield nog een slag om de arm: deze maand kan nog iets extra's opleveren. Bovendien kan de netto winst inclusief buitengewone baten en lasten nog wel hoger uitkomen dan in 1994. KBB meldde vanmorgen tevens de boekenketens Bruna en De Boekelier te willen overdoen aan Postkantoren bv, een joint venture van PTT Post (KPN) en Postbank (ING). Daaruit vloeit een eenmalige buitengewone bate voort.

De aandelenhandel maakte vanmorgen een rustige indruk. De beursgraadmeter, de AEX-index stond rond het middaguur op 479,52 punten, een winst van 1,14 punt.

De uitgevers gingen vooruit. VNU won een daalder op 220,50, Elsevier kreeg er twee dubbeltjes bij op 20,80 en Wolters Kluwer dikte 70 cent aan op 144,40. Op de lokale markt ging de Telegraaf daarentegen zeven dubbeltjes omlaag tot 231 en lag Wegener er roerloos bij op 151,70.

In de financiële hoek was Fortis Amev in trek. Vorige week stelde het bank- en verzekeringsconcern de winst voor 1995 naar boven toe bij. Beleggers waardeerden het aandeel 1,60 hoger op 108,10. ABN Amro was onveranderd 70,80 en ING gaf twee dubbeltjes prijs op 104,80.

De cyclische waarden waren verdeeld. DSM kreeg er tachtig cent bij op 127, Akzo Nobel een daalder op 185. Daarentegen ging Hoogovens twee kwartjes omlaag tot 52,90. KNP BT zakte een dubbeltje tot 41,50. Gist-brocades leverde echter zeven dubbeltjes in op 48.

Koninklijke Olie verloor zestig cent op 213,40, Philips verbeterde twee dubbeltjes tot 62,10 en KLM ging er dertig cent op vooruit 56,40.

Op de Europese valutamarkten is de Franse franc de week begonnen met een lagere koers. In Amsterdam werd 32,420 gulden (per honderd) genoteerd tegenover 32,535 aan het eind van de handel van vrijdag.

De handelaren weten niet goed het aanbod in te schatten van de Franse premier Juppé om te gaan praten met de vakbonden.

Aan de ene kant betekent het vasthouden van Juppé aan de overheidsbezuinigingen zekerheid voor de valutahandel, aan de andere kant kunnen concessies een einde maken aan de sociale onrust en de negatieve effecten daarvan voor de economie.

Ook de dollar begon ook lager. Rond het middaguur noteerde de munt 1,6166 na afgelopen vrijdag te zijn gesloten op 1,6255. Een goede verklaring voor de lagere koers konden de handelaren niet geven. Later in de week vergadert het bestuur van de Duitse centrale bank. Velen verwachten daarvan een renteverlaging, maar grote koersveranderingen zullen daarvan volgens handelaren voor de dollar niet het gevolg zijn, omdat een verlaging al min of meer is ingecalculeerd.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was vanmorgen lager, zij het niet veel. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 60,19 punten naar beneden tot 19.226,78 punten. Winstnemingen waren volgens handelaren de oorzaak van de daling.