Alphen wil inzage financiën Archeon

ALPHEN AAN DEN RIJN, 11 DEC. De gemeente Alphen aan den Rijn wil voortaan volledige inzage in de financiën van het archeologisch themapark Archeon. Dit is een van de voorwaarden die de gemeente stelt om mee te werken aan het herontwikkelingsplan voor Archeon. De directie van het themapark wil 20 hectare van haar bedrijfsterrein verkopen aan de ABN Amro, de financier van het park. Met de opbrengst verwacht de leiding haar park weer rendabel te kunnen maken. De bank wil de grond voor woningbouw gebruiken. Verder eist de gemeente dat eventuele toekomstige exploitatieverliezen van het Archeon niet worden afgedekt door nog meer grond te verkopen. Ook moet de ABN Amro voor een periode van vijf jaar een instandhoudingsgarantie voor het park afgeven. De gemeente legt verder alle financiële risico's bij de bank. Nog voor het nieuwe jaar beslist de bank of zij nog langer geld in het verlieslijdend project steekt. (ANP)