Aadje zonder zege

Hij oogt als een typisch Duitse voetbaltrainer. Met zijn haren in de nek en met zijn weinig elegante trainingspak beantwoordt hij aan de gemiddelde coach in de Bundesliga. Hij loopt driftig heen en weer over de Duitse sintelbanen, hij drinkt uit zijn bidon alsof hij zelf nog een voetballer is. Aad de Mos oogt misschien als een Duitse trainer, hij houdt er alleen andere gedachten op na. Net als de meeste Nederlandse trainers in het buitenland propageert hij aanvallend en aantrekkelijk voetbal. Leo Beenhakker heeft al heel wat afkoopsommen te danken aan zijn eigenwijze manier van werken. En zijn voetbalbroertje De Mos gaat dezelfde kant op. Na de gouden handdruk wassen de ontslagen coaches de handen in onschuld. De spelers kunnen er meestal ook niks aan doen, ze zijn gewoon nog niet ver genoeg in hun ontwikkeling als complete voetballer, ze hebben de 'Hollanditis' nog niet te pakken.

Of het nu om een driemansaanval of een viermansverdediging gaat, altijd en overal wordt het Nederlandse voorbeeld gepredikt. Alsof alleen Ajax succesvol is op de internationale velden. Alsof het Duitse (1990) en het Braziliaanse eftal (1994) de wereldtitel bij hoge uitzondering hebben gewonnen. Alsof Johan Cruijff zo constant presteert met zijn Spaanse miljonairs. Bij Werder Bremen heeft De Mos de vijfmansverdediging afgezworen, want vijf verdedigers is niet modern en De Mos is wel modern. De inmiddels beruchte Viererkette van Werder werkt op de lachspieren bij de neutrale toeschouwer. Een Duitse verdediger die zonder rugdekking het veld betreedt, die vraagt om moeilijkheden. Hij heeft nooit geleerd positioneel te spelen, het enige dat hij kan is een spits van de tegenstander uitschakelen.

Aanpassing van de bestaande tactiek vergt een nieuwe jeugdopleiding, maar De Mos bemoeit zich niet met de Duitse junioren. Na elke verloren wedstrijd vliegt hij naar zijn gezin in Eindhoven. Hij is een tijdelijke werknemer in een solide voetbalmaatschappij. Bij Werder regen de successen zich aaneen, zolang de club vanuit een gesloten defensie de tegenaanval zocht. Sinds De Mos de scepter zwaait, houden de verdedigers open huis in Bremen. En raakt het elftal regelmatig de kluts kwijt. De saaie topclub van weleer bevindt zich momenteel in de onderste regionen van de ranglijst. Na de nederlaag van zaterdag tegen Schalke hoopt De Mos tijdens de lange winterstop zijn zonden te kunnen overdenken. Het is de vraag of hij Kerstmis haalt.

    • Jaap Bloembergen