Zelfvertrouwen

Dit keer een kleine quiz. Ik stel u twee vragen over een specifieke hand. We houden het makkelijk, daarom doen we multiple choice. Elke vraag kent drie antwoorden, één ervan is goed. Dit is de hand:

SchoppenAHV HartenAHV

RuitenAHV KlaverAHV8

Vraag 1.

Heeft u ooit weleens zo'n sterke kaart in handen gehad?

A. Ja; B. Neen; C. Dit is een onbestaanbaar probleem want er zitten maar 40 punten in een pak kaarten en deze hand telt er 52.

Vraag 2.

Hoe moet je dit monster openen?

A. Met 2Klaver absoluut manche-forcing; B. Met 7SA, omdat de hand te sterk is voor een manche-forcing; C. Met pas, in de hoop later een sappig strafdoublet te kunnen uitdelen.

Antwoorden

1A: fout. Ik durf te wedden dat in de geschiedenis van het bridgespel nog nooit iemand zo'n sterke kaart heeft opgeraapt. 1B: dus goed. 1C: fout, u kunt niet tellen. Tot zover niets bijzonders, maar:

2A: fout, want je hebt geen rebid na partners eerste antwoord: 2Klaver - 2Ruiten - ? 2B: fout, want hoe kom je er achter of partner KlaverB heeft? 2C: goed, maar om de verkeerde reden.

Deze hand is geen sprookje. Geloof het of niet, hij kwam in het echt voor in een bloedserieuze viertallenwedstrijd tijdens de Amerikaanse Nationals die afgelopen herfst in Atlanta werden gehouden. Het spel was met de hand geschud. Aan beide tafels openden de van zelfvertrouwen blakende zuidspelers met 7SA:

Zuid gever Noord

NZ kw. Schoppen B865

Harten B765

Ruiten 10943

Klaver 2

West Oost

Schoppen 743 Schoppen 1092

Harten 832 Harten 1094

Ruiten B Ruiten 87652

Klaver 976543 Klaver B10

Zuid

Schoppen AHV

Harten AHV

Ruiten AHV

Klaver AHV8

Ondanks hun wonderbaarlijk sterke hand (36 punten!) moesten beide leiders één down accepteren omdat Klaver8 bleef 'hangen'. Pikant is dat 7Ruiten, 7Harten en 7Schoppen wel gemaakt worden.

Over zelfvertrouwen gesproken. Een dag na Sinterklaas kreeg uw correspondent een bridgeboek van Uitgeverij Elmar te Rijswijk ter recensie toegestuurd. De gestaag groeiende bridgebibliotheek van Elmar kenmerkt zich door aantrekkelijk vormgegeven boekjes, waarvan de inhoud wisselend is: magere vertalingen en matige auteurs of andersom. Om na pakjesavond met een boek de publiciteit te zoeken getuigt van een nimmer aflatend optimisme. En toch geloof ik in 'Het spel der vergissingen' van Jules van Ogtrop. Van Ogtrop kan namelijk schrijven. Sterker nog, hij snapt ook iets van bridge. Een combinatie die in ons taalgebied zeldzaam is. De handen die hij beschrijft hebben alle een aardige pointe waar de lezer wat van kan opsteken. Je hoeft je niet bij Van Ogtrop te vervelen (zoals bij sommige technische boeken). Hij verpakt zijn spellen in aardige anekdotes. Je moet natuurlijk wel van zijn stijl (humor, maar toch beschaafd) houden. Een staaltje verdedigingskunst uit zijn boek - het kwam voor op een chique liefdadigheidstoernooi in Londen. Aan de tafel met Omar Shariff was het te druk. Dus ging Van Ogtrop maar eens kijken bij de aantrekkelijke Wreekster Diana Rigg. Die zat west:

Zuid gever Noord

NZ kw. Schoppen AV7

Harten B93

Ruiten H654

Klaver HB10

West Oost

Schoppen - Schoppen B10942

Harten A10642 Harten H875

Ruiten VB97 Ruiten -

Klaver V876 Klaver 9542

Zuid

Schoppen H8653

Harten V

Ruiten A10832

Klaver A3

West Noord Oost Zuid

1Schoppen

dbl rdbl pas 2Ruiten

pas 4Schoppen pas pas

pas

Rigg startte met RuitenV, noord liep klein bij, oost troefde en kwam Harten5 na voor de vrouw bij de leider en het aas van west. Diana Rigg vond nu het enige juiste naspel: klaveren, de enige kleur die geen slag weggaf. Weliswaar kreeg zuid nu de klaverensnit cadeau, maar hij moest later nog een ruiten en een troefslag afstaan voor één down. Ruitennaspel zou een ruitenslag of een troefslag hebben gekost, terwijl bij harten na HartenB hoog wordt, waarna de leider na een gelukte klaverensnit twee verliezende ruiten uit zijn hand kan wegwerken.

Warm aanbevolen voor onder de kerstboom:

'Het spel der vergissingen en ander leerzaam bridge vermaak' door Jules van Ogtrop; uitg. Elmar, ƒ 27,50

Liefhebbers van topbridgers kunnen morgen (zondag 10 december) kijken naar de finale van de Meesterklasse viertallen tussen Hok 1 en Modalfa in het Nationaal Bridge Centrum De Remise, Willem Dreeslaan 55, Utrecht, 11.00 - 17.30 uur. Ramacommentaar door Toine van Hoof, vrij entree.

    • Jan van Cleeff