Wolters stopt met levering aan Centraal Boekhuis

GRONINGEN, 9 DEC. Woltersgroep Groningen, de grootste educatieve uitgeverij in Nederland, stopt met de boekendistributie via het Centraal Boekhuis in Culemborg. Daarmee heeft de groep, waartoe Wolters-Noordhoff, Jacob Dijkstra en Martinus Nijhoff behoren, een langlopende ruzie tussen de educatieve uitgeverijen en de boekhandels op de spits gedreven.

De Woltersgroep vindt de verspreiding via het Centraal Boekhuis te duur. Door de distributie van schoolboeken volledig zelf ter hand te nemen denkt de onderneming 'enkele tonnen' te kunnen besparen, verklaarde adjunct-directeur F. Schreuder gisteren.

Deze maand kwamen de schoolboekenuitgevers, verenigd in de Groep Educatieve Uitgeverijen (GEU), en de Nederlandse Boekverkopersbond (NBB) nieuwe voorwaarden voor levering via het Centraal Boekhuis overeen, die voor een jaar geldig zijn. Die gingen de Woltersgroep echter niet ver genoeg, waarop tot een eenzijdige opheffing van het contract is besloten. De andere educatieve uitgeverijen stemden wel met het voorstel in.

De GEU heeft het al lange tijd aan de stok met de boekhandels over een doelmatiger distributie. De uitgevers willen de leveringsvoorwaarden dusdanig aanpassen dat het bestellen van grotere porties schoolboeken via het Centraal Boekhuis naar verhouding voordeliger wordt. De NBB is bang dat de door de uitgevers gewenste tarieven ten koste gaan van de kleinere boekhandels. Verwacht wordt dat na volgend jaar ook andere uitgeverijen het voorbeeld van de Woltersgroep zullen volgen. (ANP)