Wereldnieuws

AMBASSADEUR? De prinses van Wales heeft er sinds donderdag mogelijk een nieuwe vijand bij: de Britse premier, John Major. De 'koningin van de harten van mensen' heeft zich in een toespraak voor de daklozen-organisatie Centrepoint beklaagd over het grote aantal daklozen in Groot-Brittannië en gezegd dat daar iets aan moet gebeuren. De harde knal van de deur van Downing Street was meteen hoorbaar. Major is helemaal niet tegen een ambassadeursrol voor Diana, maar ze moet zich niet voor het karretje laten spannen van Labour. De prinses staat onder invloed van mensen die “haar unieke positie gebruiken voor partij-politieke doeleinden”, zei het Conservatieve parlementslid Anthony Steen. Major, die dinsdag tijdens zijn wekelijkse bezoek aan Buckingham Palace met koningin Elizabeth nog de mogelijkheden van een rol voor Diana als 'ambassadeur' van Groot-Brittannië had besproken, moest zich donderdag verdedigen tegen haar aanval. Hij zei dat het aantal daklozen in het land de laatste jaren sterk was teruggelopen. Intussen vraagt Buckingham Palace zich af of de prinses, die bij het schrijven van haar toespraken wordt geholpen door de vroegere Coronation Street-acteur Peter Settelen, slecht wordt geadviseerd of - wat veel erger zou zijn - van helemaal niemand nog iets aanneemt.

GOLDEN DOMES. De Britse schrijver Philip Kerr is diep beledigd door de prijs die hem door het Britse literaire tijdschrift Literary Review is toegekend voor de verschrikkelijkste literaire seksscène van 1995 in zijn futuristische thriller 'Gridiron'. Om voor de 'Slechte Seks-prijs' in aanmerking te komen, moeten passages waarin de liefdesdaad wordt beschreven volgens Auberon Waugh, kleinzoon van de Britse schrijver Evelyn Waugh en hoofdredacteur van de Literary Review “overvloedig, oppervlakkig, onovertuigd, beschaamd en beschamend en ongehoord primitief” zijn. Philip Kerr won de prijs met de volgende onvertaalbare zin: “His tremulous thumbs gathered the elastic waist of her panties and plucked them down over the twin golden domes of her behind and back up over the suspended sentences and Sobranie filter-tips of her stocking-tops as, obligingly, she brought her knees up to her chest.” Een zeer geïrriteerde Kerr, die de rechten van het boek voor drie miljoen gulden heeft verkocht aan een Brits bedrijf, zei tegen het Britse dagblad Evening Standard dat de 'Slechte Seks-prijs' een indicatie is van alles dat mis is met de Britse houding tegenover seks. “Ik ben voorstander van meer seks in boeken. Alle seks is goede seks”, aldus Kerr. Waugh is het daar niet mee eens. De meeste seksscènes in boeken, zegt hij, zijn “nogal walgelijk”.

JUWELEN. Sarah Ferguson (36), de ex-echtgenote van de Britse prins Andrew, is deze week een diamanten halsketting en een armband kwijtgeraakt ter waarde van 700 duizend gulden maar heeft de sieraden inmiddels weer terug. Gilbert Terrero (19), werknemer van Kennedy Airport, New York, is dinsdag gearresteerd nadat de halsketting bij hem thuis werd aangetroffen. De armband werd teruggevonden in een kluis op het vliegveld van New York.

Fergie's assistent, Jane Dunn-Buttler, had de juwelen per ongeluk als gewone bagage ingecheckt op een vlucht van New York naar Londen. De hertogin was per Concorde haar assistent vooruit gereisd. Uit de halsketting die Elizabeth had gekocht bij juwelenhofleverancier Garrard, missen sinds de diefstal nog vijf diamanten. Ferguson was in de VS voor de promotie van haar kinderboek 'Budgie', een helikopter die avonturen beleeft.

Niet bekend

INTERNET. De Amerikaanse actrice en tweevoudig Oscar-winnares Jodie Foster is met de dood bedreigd en krijgt andere onaangename boodschappen toegezonden via Internet, zo staat in het dagblad Daily Variety, dat verschijnt in Hollywood. Volgens Daily Variety is de FBI verzocht een onderzoek in te stellen.

SLAAN. Tegen acteur Alec Baldwin is zes maanden gevangenisstraf en een boete van tweeduizend dollar geëist wegens het slaan van een fotograaf die probeerde fotos te maken van Baldwin en zijn vrouw, Kim Basinger, toen zij een ziekenhuis verlieten met hun pas geboren dochter, Ireland Eliesse. De fotograaf, Alan Zanger hield zich op in een geblindeerde auto. Zanger beweert dat toen Baldwin hem in de gaten kreeg, hij hem in het gezicht sloeg waardoor zijn bril op de grond viel. Toen Zanger zijn bril wilde oprapen, zou Baldwin hem tegen de heup hebben geschopt. “Het ophalen van je vrouw en je drie dagen oude baby is een van die gelegenheden waar privacy gerespecteerd moet worden”, had Baldwin gezegd. Zanger zei verheugd te zijn met de eis. “Ik had niet gedacht dat het recht zijn beloop zou krijgen, ik had het gevoel dat ze hem zouden laten gaan.” Uitspraak: 9 januari.