Wanneer ontstaan zwangerschappen?

ROTTERDAM, 7 DEC. Bijna alle zwangerschappen ontstaan in de zes dagen voor de eisprong van de vrouw. De kans om zwanger te worden stijgt langzaam, is het grootst op de dag van de eisprong en is een dag later al vrijwel verdwenen. Dit blijkt uit de nauwkeurigste studie ooit verricht naar het tijdstip waarop zwangerschappen ontstaan. Het verslag ervan is deze week gepubliceerd in The new England Journal of Medicine. De onderzoekers tonen de onzinnigheid aan van sommige goedbedoelde adviezen aan paren die zwanger willen worden of die de kans op een zoon of dochter willen verhogen.

Het advies om de kans op zwangerschap te verhogen door er niet veelvuldig zonder voorbehoedsmiddelen op los te vrijen, maar de gemeenschap te beperken tot een- of tweemaal in de vruchtbare periode, werkt averechts. Wie dagelijks vrijt heeft gemiddeld 37 procent kans op een zwangerschap in één menstruele cyclus. Bij vrijen om de dag daalt de kans naar 33 procent. Het paar dat wacht tot de eisprong is geweest, wat met de temperatuurmethode redelijk nauwkeurig is vast te stellen, en in het etmaal daarna vrijt om zwanger te worden, heeft zijn kansen voor die maand goeddeels verprutst.