VS: meer banen én meer werkloosheid

NEW YORK, 9 DEC. De Amerikaanse werkgelegenheid groeide vorige maand met 166.000 banen, maar het percentage werklozen steeg met 0,1 naar 5,6 procent. Dat heeft het Bureau voor arbeidsstatistieken bekendgemaakt.

De banengroei was lager dan door analisten werd verwacht en het is opnieuw een bewijs dat de economie gas terugneemt. Gisteren werd ook bekend dat verkoop van nieuwe huizen in november daalde met 2,7 procent, ondanks de laagste hypotheekrentes in twee jaar. Een en ander doet steeds meer economen verwachten dat de Federal Reserve Bank (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, over tien dagen de rente zal verlagen.

“Dit zijn nieuwe argumenten voor de Fed om straks de rente te verlagen”, aldus Marilyn Schaja, econoom bij Donaldson Lufkin & Jenrette. “Wij verwachten een verlaging van de geldmarktrente met 25 basispunten”. (100 punten = 1 procent) Schaja denkt dat het het begin wordt van een serie verlagingen in de komende maanden. De rente is al ongewijzigd sinds juli toen de Fed die voor het laatst verlaagde. Ondanks de verwachte verlaging zal de Amerikaanse economie volgens DLJ over een jaar in een recessie belanden. De huidige periode van groei begon in maart 1991, toen de laatste recessie officieel voorbij was.

Minister van arbeid, Robert Reich wil niets horen van een op handen zijnde recessie. “Het zachte-landingscenario verloopt volgens plan”, aldus Reich, die wel zegt bezorgd te zijn over de lage bestedingen. “Desondanks is de werkloosheid nu al vijftien maanden onder de 6 procent”.

De werkgelegenheidscijfers laten opnieuw een forse daling in de fabrieksproduktiesector zien, waar 32.000 banen verloren gingen. Met name in de auto-industrie vielen ontslagen. De bouw kreeg er vierduizend banen bij ondanks een slappe maand wegens de kou. De grootste winst ging vorige maand naar de dienstensector. De VS telt ongeveer 7,4 miljoen werklozen.

    • Lucas Ligtenberg