Tweespalt groeit in boerenfront door tractors op snelweg

ARNHEM, 9 DEC. Halverwege de middag trokken ze toch weer de weg op. Boos over de mestplannen van de overheid blokkeerden boeren gisteren opnieuw snelwegen met hun tractoren. En dat was verrassend, want de avond ervoor hadden hun leiders nog bezworen dat er op vrijdag beslist geen acties zouden worden gehouden.

Blokkades van de snelweg zijn omstreden. Transport en Logistiek Nederland, de grootste werkgeversorganisatie in het goederenvervoer, dreigde de boeren gisteravond met een kort geding bij nieuwe blokkades. De gelegenheid kan zich snel aandienen. Vandaag beslissen de boeren tijdens een manifestatie in de Utrechtse Veemarkthallen of ze maandag massaal naar Den Haag trekken als de Tweede Kamer spreekt over het mestbeleid.

Hebben de boerenleiders hun mensen niet meer in de hand? “We hebben ons zwaar verkeken op de actiebereidheid van de boeren”, zegt J. Roemaat van actiegroep 'Wij zijn het zat'. De actiegroep van Roemaat bepleitte afgelopen donderdag tijdens een vergadering van de leiders van de drie groepen in Arnhem een actieloze vrijdag. Omdat, zo zei Roemaat toen, “nog een actiedag publicitair gezien niets zou toevoegen aan de acties op woensdag en donderdag”. Schoorvoetend gingen de andere twee actiegroepen akkoord.

Maar het plan pakte anders uit dan Roemaat dacht: op vijftien plaatsen in het land trokken boeren er op uit. In totaal 2.000 tot 3.000 boeren met tractoren, zo schat actieleider Van den Brink van de groep 'Wij zullen doorgaan'. Ze blokkeerden onder andere delen van de A2 en de A12. Tegen vier uur werden de meeste acties beëindigd. Van den Brink is gisteren naar eigen zeggen van “hot naar her gereden om de boel onder controle te houden”. “En dat is aardig gelukt, dacht ik.”

Het is allemaal de schuld van de club van Roemaat, zegt Van den Brink. “Als je van te voren afspreekt dat je drie dagen actie voert, is het heel merkwaardig om op de avond van de tweede dag te zeggen dat je wilt stoppen. Dat heeft 'We zijn het zat' donderdagavond gedaan. Ik heb met tegenzin 'ja' gezegd. Als wij als enige groep waren doorgegaan, hadden wij alle raddraaiers van de andere actiegroepen bij ons gekregen.”

Van den Brink wil het niet met zoveel woorden zeggen, maar hij voelt zich degene die de kastanjes uit het vuur heeft gehaald voor Roemaat. Vooral omdat de boeren die gisteren actie voerden uit alle drie de actiegroepen afkomstig waren.

Roemaat zelf heeft een “bijzonder nare smaak in de mond” van de blokkades. Er is door een meerderheid afgesproken te stoppen, zo vindt hij, “en dan kan het niet zo zijn dat er toch nog weer acties komen.” Van den Brink kondigt voor volgende week nieuwe boerenacties aan. “Geen trekkers meer, want dat hebben we deze week gedaan. Iets anders, we zullen nog wel zien wat het wordt.”

    • André Ritsema