Spelers van Ajax hebben streepje voor bij Hiddink

NOORDWIJK, 9 DEC. Een half seizoen onafgebroken een basisplaats in het eerste van Ajax is voldoende gebleken voor Winston Bogarde om toe te treden tot het keurkorps van het Nederlands elftal. Het bewijst eens te meer dat een speler bij een van de topclubs, Ajax in het bijzonder, in de ogen van de bondscoaches toch een streepje voor heeft op de rest van de profvoetballers.

De 1.90 meter lange Bogarde (spreek uit Bogaard) was begin dit seizoen verreweg de slechtste Ajacied, maar wist zich mede door zijn fysieke kwaliteiten in een rap tempo te ontwikkelen tot een acceptabele kracht. Van Gaal haalde hem van Sparta naar De Meer met de bedoeling hem van 'hangende' linkerspits om te vormen tot een linksback.

Op die positie bleek hij moeite te hebben met de eisen die bij Ajax aan een verdediger worden gesteld. In de mandekking liet Bogarde nog weleens een steek vallen, opbouwend kon hij het snelle combinatiespel nauwelijks bijbenen. Niet voor niets haalde Van Gaal in de zomer Marcio Santos met het oogmerk om de Braziliaanse international op de positie te laten spelen van Frank de Boer, die voor Frank Rijkaard naar het centrum was verhuisd.

Toen zijn nieuwe aankoop wegviel met een zware achillespeesblessure moest Van Gaal de tering naar de nering zetten. Wanneer Bogarde te zwaar onder druk kwam te staan, liet hij Davids in de mandekking spelen en moest de ex-Spartaan als aangever dienen van linksbuiten Overmars. Maar tegen Real Madrid bewees Bogarde als bewaker van Zamorano dat hij ook als verdediger heeft bijgeleerd.

De 25-jarige Rotterdammer is nu al een markante voetballer. Hij is de jongste telg in een gezin van negen jongens en vier meisjes. Hij groeide op in de Rotterdamse wijk Spangen. Wegens zijn voorliefde voor sieraden heeft hij bij Ajax de bijnaam Lex Goudsmit verworven. Uit de adelaars, hoefijzers en paardekoppen op de vele ringen of kettingen put hij zijn kracht en zelfvertrouwen.

Op de training bij SVV werd hij regelmatig aangepakt door zijn medespelers. Het ging zelfs zover dat trainer Jan van der Velde sommigen een boete gaf of wegstuurde omdat ze Bogarde een doodschop verkochten. Later kreeg hij het bij de Schiedammers aan de stok met Dick Advocaat. Bogarde werd uitgeleend aan Excelsior, voetbalde twee jaar bij de amateurs van Sparta om een vrije transfer te krijgen en liet bij zijn overgang naar Ajax een veel betere aanbieding van MSV Duisburg lopen.

Bogarde heeft in het zand moeten bijten voordat hij werd gevraagd voor het team van de Godenzonen. Zijn uitstraling en gedrag lokt soms nog reacties uit. Hij zou bij Ajax vanuit de kleedkamer een keer met z'n pocketphone naar het spelershome hebben gebeld voor een broodje kaas en een glas melk. Aanvoerder Danny Blind kon dit arrogante gedrag niet waarderen en vroeg onmiddellijk of hij gek geworden was.

Toen hij in zijn Sparta-tijd ging stappen in de Rotterdamse binnenstad kwam hij nog weleens wat collega's van Feyenoorders tegen. Die krenkten hem dan tot in het diepste van z'n ziel. Dan hadden ze het over “dat zielige spelertje van het nietige Sparta”. Zijn wraak zou zoet zijn.

Van de vijf ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord won hij dit jaar vier keer. In het laatste duel scoorde hij zelfs. “De rollen zijn omgedraaid”, constateerde hij gistermiddag tevreden in Noordwijk waar het Nederlands elftal bij elkaar kwam ter voorbereiding op de beslissingswedstrijd van volgende week woensdag tegen Ierland. “Voor mij is de zaak afgedaan. Maar als ik hoor dat sommige Feyenoorders via de media gewoon doorgaan, zijn ze nog niet van me af. Of ik ooit in De Kuip wil voetballen? Ik heb altijd gezegd dat ik een positieve hekel heb aan Feyenoord.”

Bondscoach Guus Hiddink motiveerde de verrassende oproep voor Bogarde door erop te wijzen dat de Ajacied de afgelopen maanden vooral heeft afgeleerd wat hij niet moet doen. “Hij leert snel en heeft bewezen onder spanning te kunnen werken.”

Dat soort voetballers kan de bondscoach woensdag gebruiken. De afgelopen week geblesseerde Dennis Bergkamp trainde apart met de groep, maar zijn spierblessure geneest voorspoedig. Het gebruikelijke oefenduel tegen het olympisch team gaat vandaag wegens de bevroren velden niet door. Hiddink verwacht op de verwarmde mat van Anfield Road in Liverpool een heel andere ondergrond dan het harde gras in het Amsterdamse Olympisch Stadion.

In tegenstelling tot een functionaris van de KNVB, eerder deze week, gaf de bondscoach gistermiddag aan dat hij geen problemen heeft met arbiter Vadim Zhuk die een functie heeft bij de Witrussische voetbalbond.

    • Erik Oudshoorn