SHV Makro stelt winstprognose bij

SHV Makro, onderdeel van het energie- en detailhandelsconcern SHV, denkt in 1995 geen stijging van de winst te kunnen melden. In juli liet het SHV-onderdeel nog weten dat het nettoresultaat “op zijn minst” even groot zou zijn als in 1994. Toen verdiende SHV Makro f 406 miljoen op een omzet van f 19 miljard. Nu verwacht het concern een winstbijdrage “in dezelfde orde van grootte” als in 1994.

De prognose is iets bijgesteld, zo bevestigde het financiële-staflid T. Hilarius vrijdag. Hij schrijft de “nuancering” toe aan de bijdrage van de Makro Acatadista in Brazilië. SHV Makro heeft daarin een belang van 58 procent. Die onderneming heeft over de eerste negen maanden van dit jaar een verlies gemeld.

Achter de wijziging van de nettowinstprognose gaat een nog grotere verandering in het bedrijfsresultaat schuil. Om boekhoudkundige redenen, waarbij rekening wordt gehouden met hyperinflatoire effecten, werken de perikelen in Brazilië echter minder door in de nettowinst dan in het bedrijfsresultaat, aldus Hilarius.

Het gehele concern SHV, waarin de familie Fentener van Vlissingen een meerderheid heeft, behaalde vorig jaar een winst van f 632 miljoen bij een omzet van f 25 miljard. De andere SHV-poot, SHV Energy, boekte een nettoresultaat van f 226 miljoen op een omzet van f 6 miljard.