'PSV wil graag als eerste terug naar top'

ROTTERDAM, 9 DEC. Bij PSV en bij Feyenoord is gisteren met zelfvertrouwen gereageerd op de loting voor het Europees voetbal. Feyenoord speelt in maart tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach. PSV, met trainer Dick Advocaat, stuit in de kwartfinale op het Barcelona van Johann Cruijff.

“Het is een duel van twee ploegen, niet van twee trainers”, zei Advocaat. “Beide clubs zijn terug op weg naar de Europese top. Wij willen daar graag het eerst zijn.” Verdediger Numan voegde daar aan toe: “Barcelona heeft zoveel spelers, zoveel opstellingen. Iedereen loopt door elkaar heen. Als het gaat draaien, is het een sneltrein die niet te stoppen is, maar Barcelona is een betere loting dan Roma of AC Milan.” Cruijff noemde de loting prettig omdat PSV de intentie heeft aanvallend te spelen. “PSV is een sterke en aanvallende ploeg, die een attractieve kwartfinale waarborgt.”

Cruijff bewaart slechte herinneringen aan het PSV-stadion. In het voorjaar van 1978 verloor de sterspeler van Barcelona met 3-0 in Eindhoven. Cruijff werd de hele wedstrijd uitgefloten door het Brabantse publiek dat zich destijds enorm afzette tegen de Nederlandse voetballers uit de Randstad. Bij de return in Barcelona nam Cruijff revanche. Hij was betrokken bij de drie Spaanse doelpunten, maar treffer van PSV'er Nick Deacy voorkwam een verlenging. Bij Barcelona ontbreekt dit seizoen een echte sterspelers. Zonder Romario, Stoitsjkov en Koeman straalt de Catalaanse trots minder allure uit dan voorheen.

Mönchengladbach had zijn sportieve hoogtepunt in 1975, toen de Duitse provincieclub FC Twente versloeg in de finale van het UEFA-Cuptoernooi. Bij Gladbach waren vedetten als Heynkes, Bonhoff en Netzer destijds wereldberoemd. In 1986 was Borussia veel te sterk voor Feyenoord. De Rotterdammers leden in het UEFA-Cuptoernooi nederlagen van 5-1 en 2-0.

Feyenoord-coach Arie Haan noemde Borussia Mönchengladbach een aantrekkelijke tegenstander. “Wedstrijden tussen Duitse en Nederlandse ploegen hebben altijd iets extra's. Bovendien behoort Borussia de laatste twee jaar tot de beste ploegen in de Bundesliga. Het is de enige die Bayern München en Borussia Dortmund kan volgen.”