Premier Major laakt 'onverzettelijkheid' IRA

BELFAST, 9 DEC. De Britse premier, John Major, heeft gisteren gezegd dat onverzettelijkheid van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), dat eerder op de dag onderstreepte nooit zijn wapens te zullen inleveren, een duurzame vrede in Noord-Ierland blokkeert. “Als er een blokkade in het vredesproces is, zijn het Sinn Fein en het IRA die daarvoor verantwoordelijk zijn”, aldus Major. De weigering van het IRA wapens op te geven, betitelde hij als “een slag in het gezicht” van iedereen die aan vrede in Noord-Ierland werkt.

Sinn Fein, de politieke arm van het IRA, beschuldigde Major ervan meer geïnteresseerd te zijn in propaganda dan in vrede. Martin McGuinness, Sinn Feins belangrijkste onderhandelaar in het vredesproces met de Britten, voerde aan dat de Britse politiek van wapens-voor-besprekingen in feite een “rookgordijn” vormde om onderhandelingen over de toekomst van de Britse provincie te vertragen.

Het IRA heeft eerder gezegd niet van plan te zijn zijn wapens in te leveren, maar de taal van gisteren was harder dan eerder het geval was, en het tijdstip, kort nadat het bezoek van de Amerikaanse president, Bill Clinton, tot nieuw optimisme over het in het slop geraakte vredesproces had geleid, was kritiek.

De Verenigde Staten bagatelliseerden de verklaring van het IRA. “De president gelooft dat je een zonnige kijk moet houden in een moeilijk onderhandelingsproces”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. “Het is waarschijnlijk een proces waarin een stap wordt gezet, en dan wordt er wat teruggenomen, en dan wordt weer een stap gezet”, aldus de woordvoerder. (Reuter, AFP)