Philips blij met overeenkomst; Industrie eens over standaard voor videodisk

ROTTERDAM, 9 DEC. Negen toonaangevende elektronica- en amusementsbedrijven, waaronder Philips, Sony en Toshiba, hebben een definitief akkoord bereikt over de wereldstandaard voor de nieuwe digitale-videodisk (dvd).

De dvd-speler is een nieuwe generatie afspeelapparatuur voor tekst, geluid en beeld. Het toestel zal begin volgende eeuw videorecorders en cd-rom-drives voor pc's gaan vervangen. Dvd's zijn aan twee zijden bespeelbare optische plaatjes met een diameter van 120 millimeter. De schijfjes gebruiken laser-technieken om aan beide zijden 4.7 gigabyte aan gegevens op te slaan. Dat is voldoende voor 133 minuten film of geluid.

De bedrijven die betrokken zijn bij het akkoord zijn, Toshiba, Matshishita, Sony, Philips, Time Warner, Pioneer, JVC, Hitachi en Mitsubishu, kwamen begin september al tot een principe-overeenkomst. Voordien waren zij in twee kampen verdeeld. Eén met Philips en Sony en één rondom Toshiba. Alle betrokkenen vonden die situatie onwenselijk. Zij vreesden eenzelfde strijd als bij de introductie van de nieuwe videostandaard in de jaren zeventig. Toen streden drie systemen, Betamax, Video-2000 (van Philips) en VHS om de macht. Uiteindelijk won het door JVC bedachte VHS.

Philips is blij met de overeenkomst. Het concern wil de dvd-speler eind 1996, begin 1997 in de winkel hebben voor een prijs van tussen de 500 en 800 dollar. De bedrijven gaan dvd in de markt zetten als “het ideale digitale medium voor het tijdperk van de multimedia”. Hun akkoord heeft betrekking op dvd-spelers voor video en dvd-rom drives voor pc's. Over een dvd-standaard voor muziekapparatuur zal naar verwachting volgend voorjaar een akkoord worden bereikt. Daartoe zullen de bedrijven echter eerst de muziekindustrie raadplegen. Bestaande compact discs kunnen op de nieuwe dvd-spelers gewoon worden afgespeeld.

Toshiba wil de dvd-speler in de Verenigde Staten al in september op de markt brengen voor een prijs van 500 à 700 dollar. Japan is ongeveer gelijktijdig aan beurt. Wanneer de verkoop in Europa start is onduidelijk. Het amusementsconcern Time Warner zal dan 250 speelfims op dvd uitbrengen.

Philips hoopt zijn apparaat eind volgend jaar, begin 1997 in de winkel te hebben. Waar dat is, hangt volgens een woordvoerster af van de beschikbaarheid van software. De prijs zal schommelen tussen de 500 en 800 dollar.

Naar verwachting zullen er in het eerste jaar al meer dan 1 miljoen dvd-spelers worden verkocht. Toshiba voorspelt een afzet van 120 miljoen apparaten in het jaar 2000, waarvan 80 miljoen-dvd-rom drives, 20 miljoen audio- en 20 miljoen videospelers.